Paddenstoelen helpen Tesco omschakelen naar plantaardige alternatieven

Twee vrij onbekende paddenstoelensoorten zijn in rap tempo op weg de Britse markt voor plantaardige voeding te veroveren. De populariteit van de bruine oesterzwam en koningsoesterzwam is enorm toegenomen en dat is te danken aan hun vleesachtige textuur. Bij retailer Tesco groeide de afzet van beide paddenstoelen met bijna 240%. 

De paddenstoelen zijn daarnaast twee van de voornaamste ingrediënten achter het exclusieve en baanbrekende Wicked Kitchen vegan-assortiment van Tesco. Vanwege de sterke vraag wordt de bruine oesterzwam inmiddels al op commerciële schaal geteeld in het VK door Smithy Mushrooms in Lancashire. 

Volgens tescoplc.com zijn er plannen om later dit jaar ook te starten met de teelt van koningsoesterzwammen.

De toegenomen populariteit van de paddenstoelen is deels te danken aan de online plantaardige recepten van Tesco's 'voedselgoeroe' Derek Sarno die tevens het brein is achter de productlijnen Wicked Kitchen en Plant Chef. 

Derek vertelt dat hij voor zijn Wicked Kitchen-recepten oesterzwammen gebruikt om klassieke gerechten, zoals 'pulled pork', 'barbecue steak' en teriyaki-spiezen, te bereiden. 


John Dorrian, directeur van Smithy Mushrooms, vertelt dat de vraag naar bruine en koningsoesterzwammen overweldigend is en daarom zag het bedrijf zich genoodzaakt de teelt verder uit te breiden. "De plantaardige voedseltrend heeft een enorme impact op de afzet gehad en we maken al plannen voor een nieuwe teelfaciliteit voor speciale paddenstoelen die gebruikt worden in veganistische gerechten."

"We telen nu al meer dan 25 jaar oesterzwammen maar hebben nog nooit zo'n sterke vraag als nu meegemaakt. Deze paddenstoelensoort is enorm veelzijdig en kan bijvoorbeeld in reepjes worden bereid als plantaardig alternatief voor 'pulled pork'."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven