Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ambitie Fairtrasa:

Plasticvrije bananenproductie in de Dominicaanse Republiek

Fairtrasa Holland komt dit jaar met een ambitieuze innovatie: de uitdaging om biologische bananen plasticvrij te produceren. Het dochterbedrijf Agricola Fairtrasa in de Dominicaanse Republiek (DR) zorgt voor de export van biologische en biologische Fairtrade bananen van de verschillende producenten waar Fairtrasa reeds meerdere jaren mee werkt. Sinds 2017 heeft Agricola Fairtrasa ook een eigen farm in de DR, waar de laatste jaren voortdurend is aangeplant.

Fairtrasa speelt al langer met het idee bananen plasticvrij te produceren. Ons enthousiasme wordt gevoed door de positieve reacties van onze klanten die dit initiatief een warm hart toedragen. Na onderzoek bleek al snel dat ons project technisch haalbaar is. De volgende uitdaging was het economisch aantrekkelijk maken. Fairtrasa heeft daarop besloten geïnteresseerde klanten in het traject te betrekken.

Intussen hangen in onze plantage in de Dominicaanse Republiek de eerste trossen in papieren zakken en kijken we uit naar de oogst over ongeveer 8 weken. De voornaamste uitdaging is de insecten te slim af te zijn. Dit doen we door biologische middelen te gebruiken die insecten afstoten. In een normale bananenplantage (niet biologisch) wordt een plastic zak over de jonge bananentros gehangen. Deze wordt geïmpregneerd met een chemische insecticide. Het houdt niet alleen de ‘schadelijke’ insecten weg van de tros, maar riskeert ook een aanzienlijk gezondheidsrisico voor de medewerkers die deze taak op zich nemen in de tropische, vochtige hitte. Een biologische banaan is niet alleen gezonder voor de consument, maar betekent ook voor de medewerkers een gewasbeschermingvrije werkomgeving."

Fairtrasa is een bedrijf dat sociale waarden hoog in het vaandel draagt en daarom is ook een sociaal programma gestart op de farm. Voor elke doos van 18 kg gaat een vast bedrag naar een sociaal fonds. Samen met de medewerkers wordt dan besproken waarvoor de beschikbare fondsen gebruikt gaan worden. Voorlopig is het primaire levensonderhoud voor de medewerkers het belangrijkste. De gelden worden daarom voornamelijk voor hun huisvesting gebruikt.

"In 2020 gaan we een aantal technische testen op de farm uitvoeren om ons plasticvrije project zo goed mogelijk voor te bereiden. De productiekosten zullen naar schatting ongeveer een halve dollar per doos van 18 kg stijgen. Gelukkig zijn er klanten die interesse hebben in een biologische banaan met een sociale component en straks ook plasticvrij geproduceerd, ondanks de iets hogere prijs. Onderzoek heeft uitgewezen dat nu per hectare 300 kg plastic gebruikt wordt en papieren zakken daarentegen na gebruik gecomposteerd kunnen worden."

Fairtrasa is aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn van 5 tot en met 7 februari 2020. Op de stand in hal 25, stand A04 is de bananentros, verpakt in een composteerbare papieren zak, te zien.   

Voor meer informatie:
Fairtrasa Holland
holland@fairtrasa.nl
www.fairtrasa.nl

Publicatiedatum: