Sri Lanka - Project Orange Elephant

Sinaasappelbomen kunnen overlast gevende olifanten op afstand houden

Tegenwoordig vormen conflicten tussen mens en natuur een steeds groter probleem omdat de mens om het land te bewerken de leefgebieden van wilde dieren steeds verder aantast. Het aanplanten van sinaasappelbomen in het kader van het Project Orange Elephant (POE) is een eenvoudige en effectieve manier gebleken om het conflict tussen mens en olifant in Sri Lanka op te lossen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke afkeer van olifanten voor sinaasappelen en ander citrus om kleinschalige teeltbedrijven te beschermen. Deze methode is ook elders ter wereld toe te passen. 

Landbouw is een belangrijke sector in Sri Lanka en rijst is de basisvoeding in het land. De meeste rijsttelers zijn kleinschalige bedrijven die regelmatig te maken krijgen met confrontaties met olifanten (Human Elephant Conflict, HEC). Deze telers verkeren toch al in een zwakkere positie vanwege de slechte economische situatie en financiële diensten, beperkte technologische middelen, verliezen en HEC. 

De conflicten met olifanten nemen in aantal toe als gevolg van landgebruik dat niet te verenigen is met het leefgebied van de olifanten. Het Project Orange Elephant (POE) is een innovatief initiatief dat werd ontwikkeld door de Sri Lanka Wildlife Conservation Society (SLWCS). Zoals gezegd is het project gebaseerd op de natuurlijke afkeer van olifanten voor citrus terwijl het telers tegelijk een duurzame extra inkomstenbron oplevert. Het project is uniek in Sri Lanka en kwam tot stand dankzij de samenwerking van de SLWCS en de regio Wasgamuwa in Sri Lanka. 

POE is bedoeld om voor telers in plattelandsregio's, die dagelijks te maken gebben met confrontaties met olifanten, een extra financiële buffer te creëren. De maatregelen die lokale telers nemen tegen overlastgevende olifanten zijn vaak hard en leiden tot een vicieuze cirkel van geweld. POE wil hier een einde aan maken

Volgens een artikel op newsin.asia wordt bij het project gebruik gemaakt van een geënt lokaal sinaasappelras dat bekend staat onder de naam Bibile Sweet en goed aangepast is aan de klimatologische omstandigheden in de regio. Dit ras hoeft niet vaak te worden geïrrigeerd. De bomen geven na anderhalf tot drie jaar de eerste vruchten. Eén boom kan per seizoen wel 300 tot 600 sinaasappelen voortbrengen en er kan twee keer per jaar worden geoogst. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven