Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse Co-op-medewerkers eisen gelijk salaris

Amethis neemt aandeel van 30% in Keniaanse retailer Naivas
Het Franse investeringsfonds Amethis heeft bijna de overname van een belang van 30% in de Keniaanse retailer Naivas rond. Door het wegvallen van Nakumatt, een belangrijke retailer in Kenia, is in deze markt een gat ontstaan, dat Amethis samen met Naivas hoopt te vullen. Beide partijen hebben met betrekking tot de overname geen financiële details vrijgegeven, hoewel een anonieme bron in Nairobi wist te bevestigen dat het om een aandeel van 30% gaat. "Amethis zocht iets meer dan een jaar geleden contact met Naivas", aldus een verklaring van het Keniaanse bedrijf. Naivas werd 30 jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot een netwerk van 60 vestigingen in Kenia. Het bedrijf werd een van de drie grootste ketens van het land, nadat Nakumatt failliet ging.
Bron: af.reuters.com 

Drie SPAR-winkels in België heropend
De Belgische Colruyt Group, dat een partner is van SPAR, heeft in drie verschillende regio's evenzoveel SPAR-supermarkten heropend. De gerenoveerde winkels hebben een meer uitgebreide versafdeling, zodat beter aan de behoefte vanuit de consument aan kwaliteit en versheid kan worden voldaan. Ook zijn de winkels verbeterd qua duurzaamheid, bijvoorbeeld door initiatieven tegen voedselverspilling te nemen. De heropende supermarkt in Koksijde-Bad legt een grotere nadruk op de versafdelingen, om een lokaal marktgevoel te creëren. De vestiging in de Vlaamse stad Diest heeft gemoderniseerde afdelingen gekregen, die tot een verbeterde winkelervaring moeten leiden. Het filiaal in Kalken is grondig verbouwd en heeft nu een eigen restaurant met plek voor 60 bezoekers.
Bron: spar-international.com 

Nieuw-Zeeland: Countdown introduceert plasticvrije testfase bij versproducten
Het Nieuw-Zeelandse Countdown heeft een pilotproject ingezet, waarbij tien weken lang de versafdeling geheel gevrijwaard blijft van plastic verpakkingen. De testfase gaat per 14 februari in bij drie Countdown-filialen in Manukau, Ponsonby en Orewa. Sommige producten, zoals maïs in plasticverpakking, zullen geheel uit het assortiment worden gehaald. 68% van het overige aanbod wordt los in de schappen geplaatst of verpakt in papier. Enkele producten die op deze manier los worden verkocht zijn aardappelen, druiven, appelen en cherrytomaten.
Bron: newshub.co.nz 

China: Unilever en JD Logistics werken aan duurzame leveringsketen
Unilever en JD Logistics hebben een memorandum van overeenstemming getekend om samen te zoeken naar duurzame oplossingen binnen de leveringsketen. De overeenkomst zorgt voor een framewerk om mogelijkheden op het gebied van innovatie en duurzame groei te identificeren. Er wordt hierbij verder geborduurd op de huidige zakelijke relatie tussen Unilever en JD.com. Beide bedrijven hebben in 2018 al een overeenkomst getekend, waardoor Unilever gebruik kan maken van het logistieke netwerk van JD.com. Enkele oplossingen voor meer duurzaamheid komen neer op het verzamelen van plastic afval en recycling, oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van het 5G-netwerk voor internationale klanten en de ontwikkeling van transportmogelijkheden die minder CO2-uitstoot veroorzaken. Volgens Unilever en JD Logistics wordt uitgegaan van het Unilever Sustainable Living Plan en het Green Stream-initiatief 'Planet, People, Profit' van JD.com.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Britse Co-op-medewerkers eisen gelijk salaris
Meer dan 400 werknemers bij Co-op eisen gelijke beloningen. Volgens de winkelmedewerkers, waarvan het merendeel vrouw, krijgen ze te weinig uitbetaald in vergelijking met het personeel in het magazijn, dat voornamelijk uit mannen bestaan. Eerder werd om dezelfde reden actie gevoerd bij andere Britse supermarktketens, zoals Asda, Tesco, Sainsbury's en Morrisons. Co-op is echter van mening dat de salarissen eerlijk zijn vastgesteld. "We hebben een klein aantal eisen voor gelijke beloning gekregen. In tegenstelling tot bij grotere supermarktketens hebben we geen eisen op grote schaal gekregen. Het zou niet gepast zijn om over individuele eisen informatie te geven, maar we zullen ons wel tegen deze eisen verdedigen", aldus een verklaring van Co-op.
Bron: bbc.com 

Franse bedrijven openen innovatielab voor Braziliaanse start-ups
Het Franse bedrijf BNP Paribas werkt samen met drie andere grote Franse bedrijven om in Brazilië voor start-ups een innovatiecentrum op te zetten. Het innovatielab wordt onder de naam La Fabrique opgezet in São Paulo en krijgt een oppervlak van 1.000 vierkante meter. De bedoeling van het centrum is om kleine bedrijven te helpen bij het versnellen van hun digitale ontwikkelingen en om grotere bedrijven te helpen efficiënter te worden. De drie andere bedrijven die bij dit project betrokken zijn, zijn Carrefour Brasil, het in prepaidkaarten gespecialiseerde Edenred en de Ingenico Group, dat een expert is op het gebied van systemen voor financiële transacties. "We zoeken naar start-ups die BNP kunnen helpen om zelf efficiënter te worden", aldus BNP Paribar-CEO Sandrine Ferdane in een interview met Reuters. Nu door de wereldwijde lagere rente de winstmarges worden verminderd, wordt efficiëntie van steeds groter belang."
Bron: reuters.com 

VS: Walmart-bedrijf Hayneedle kondigt ontslagronde aan 
De online retailer Hayneedle, dat een dochteronderneming is van Walmart, heeft een ontslagronde aangekondigd bij het hoofdkantoor in Omaha. Ongeveer 200 werknemers komen op straat te staan. 100 lokale werknemers blijven in dienst en zullen worden ingezet bij het callcenter in Sarpy County. De medewerkers die worden ontslagen krijgen dit 60 dagen voor het daadwerkelijke ontslag te horen. Deze werknemers krijgen verder de gelegenheid om voor andere banen bij Walmart te solliciteren. Walmart heeft via een verklaring bekend gemaakt dat het besluit tot de ontslagronde te maken heeft met een integratietraject voor Haybeedle binnen Walmart.com. De website van Hayneedle zal online blijven staan, terwijl Walmart.com verschillende huismerken van Hayneedle op zal nemen in het assortiment.
Bron: eu.usatoday.com 

Canada: Sobeys breidt Rachelle Béry-keten uit naar Ontario en B.C.
Sobeys gaat zijn biologische supermarktketen Rachelle Béry uitbreiden naar Ontario en British Columbia. Het merk is al goed vertegenwoordigd in Quebec. De eerste nieuwe vestigingen in Vancouver en St. Catharines, Ontario worden geopend op 30 januari. Sobeys heeft verder geen toelichting gegeven over verdere plannen voor uitbreiding buiten Quebec. “We gaan bij de eerste paar locaties nauwlettend de reacties van de klant in de gaten houden", aldus directeur Thompson. "We zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden van deze keten buiten de provincie Quebec".
Bron: canadiangrocer.com 

7-Eleven heeft wereldwijd meer dan 70.000 winkels
7-Eleven heeft een nieuwe mijlpaal bereikt door wereldwijd meer dan 70.000 vestigingen in bedrijf te  hebben. Volgens CEO Joe DePinto is het bedrijf in 93 jaar uitgegroeid van een klein lokaal bedrijf in Oak Cliff, Texas tot een wereldwijd bekend merk. "Onze kracht is onze onvermoeibare focus op het beantwoorden van de behoeften van onze klanten. We blijven de klant op nummer 1 plaatsen bij alles wat wij doen", aldus DePinto. 7-Eleven is actief in 17 verschillende markten, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van franchise-overeenkomsten. Het bedrijf heeft zich daarnaast ook ontwikkeld door middel van overnames. Dit jaar zal 7-Eleven via de Future Group uitbreiden in India. Ook maakt de keten zijn rentree in Indonesië, waar 7-Eleven zich in 2017 uit terugtrok.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VS: Fry's Food Stores-oprichter overleden
Charles Fry, de medeoprichter van Fry's Food Stores, is op 20 januari op 92-jarige leeftijd overleden. Fry begon zijn onderneming in 1955 in Richmond, Californië. Hij deed dit samen met zijn broer Donald, die in 2006 overleed. In 1960 werd de supermarktketen uitgebreid naar Arizona. In 1972 fuseerde Fry’s Food Stores met Dillons, waarbij Charles Fry lid werd van de raad van bestuur. Twee en een half jaar later keerde hij terug in de functie van directeur van Fry's. Toen in 1983 Dillons fuseerde met Kroger, besloot Fry met pensioen te gaan. "Kroger en Fry’s Food Stores zijn bedroefd over het overlijden van Charles 'Chuck' Fry op 20 januari 2020", aldus Mike Donnelly van Kroger. "Chuck was een visionair binnen de supermarktsector en een inspiratie voor zijn omgeving."
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Meijer gebruikt platform voor contractwerknemers
Meijer gaat gebruikmaken van het platform Hyer voor zijn netwerk van 246 vestigingen en de distributietak Serv-U-Success. Door middel van Hyer kan Meijer makkelijker voor specifieke functies in contact komen met contractwerknemers. Met de app van Hyer kan ter plekke worden gezorgd voor ondersteuning van de vaste bezetting, zodat altijd een goede service aan de klant kan worden gegeven. Het platform is ontworpen om ondernemingen een vereenvoudigde manier te geven om bijvoorbeeld ZZP-ers in te kunnen zetten. Volgens Hyer-directeur Dave Dempsey is het platform het eerste geïntegreerde en op schaal inzetbare ecosysteem voor flexibele arbeid. “Hoewel er al verschillende apps voor contractwerkers op de markt zijn, zorgt de solide app van Hyer ervoor dat Meijer verschillende taken met een enkel platform uit kan voeren", aldus de CEO.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Walmart verhoogt uurloon in 500 winkels
Walmart gaat bij wijze van test het minimum uurloon in 500 winkels iets verhogen van $11 (€9,97) naar $12 (€10,87). De retailgigant werkt aan een nieuw en meer flexibel model voor zijn hr-beleid per winkel. Het doel van dit model is om over te stappen van een warenhuisopzet met nauw gedefinieerde functies naar een aanpak die meer uitgaat van teamverband. Het nieuwe uurloon wordt toegepast bij nieuwe werknemers, die functies vervullen als kassamedewerkers, vakkenvullers en achter de toonbank van bepaalde afdelingen. Walmart is de grootste particuliere werkgever van de VS. Er zijn vooralsnog geen plannen om salarisverhogingen breder in te zetten. 
Bron: cnbc.com 

Publicatiedatum: