USDA - Citrus: Wereldmarkten en handel

Ongunstig weer leidt tot kleinere citrusoogsten in Brazilië, Egypte, de EU en Marokko

De wereldwijde sinaasappelteelt voor 2019/20 zal naar verwachting met 5,8 miljoen ton dalen ten opzichte van het voorgaande jaar naar 47,5 miljoen ton. Dit wordt veroorzaakt door ongunstig weer dat leidt tot kleinere oogsten in Brazilië, Egypte, de Europese Unie en Marokko. Bijgevolg wordt een daling van de consumptie verwacht, alsook een daling van de verwerking van het fruit en de export.

De opbrengst van de oogst in Brazilië zal naar verwachting met 22% dalen tot 15,1 miljoen ton als gevolg van weergerelateerde problemen. Het gaat dan om warme temperaturen en minder dan gemiddelde neerslag na de eerste twee bloeiperioden en de eerste vruchtzetting. De teelt van sinaasappelen voor verwerking daalt met 3,9 miljoen ton tot 10,4 miljoen ton, terwijl de consumptie van sinaasappelen daalt tot 4,7 miljoen ton, de laagste in 4 jaar.

De teelt van China zal naar verwachting iets toenemen tot 7,3 miljoen ton bij gunstig weer. De invoer is 3% hoger door de stijgende vraag van de consument naar premium sinaasappelen. De consumptie is ook hoger door de algemene toename van het aanbod. Egypte en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste leveranciers en nemen meer dan 70% van de import voor hun rekening.

De Amerikaanse teelt zal naar verwachting met 1% stijgen tot 4,9 miljoen ton. De teelt van sinaasappelen in Florida daalt al jaren als gevolg van citrusgreening, waardoor het aantal boomgaarden is afgenomen en de kosten voor het onderhoud van de gewassen zijn gestegen. Twee opeenvolgende jaren van hogere teelt zijn een opluchting voor Amerikaanse telers na zoveel achteruitgang. Consumptie, export en fruit voor verwerking zullen hierdoor naar verwachting allemaal toenemen.

Klik hier om de datasheet te bekijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven