Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ruim 30 miljoen toegekend

Nog geen stormloop op GMO

Tholen - Er is voor 2020 ruim 30 miljoen euro toegekend GMO-subsidie toegekend aan erkende producentenorganisaties in de groenten- en fruitsector. Dat is meer dan in 2019, vooral omdat Van Nature na de fusie met Best of Four tot Oxin Growers weer mee is gaan doen. "Daar is dan ook de grootste klapper gemaakt", bevestigt Wim Rodenburg van Dutch Produce Association (DPA).

Om precies te zijn is er 30.988.000 euro Gemeenschappelijke Marktordening toegekend, maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekend.

Vijf aanvragen toegekend
De afgelopen dagen werd al bekend dat de aanvragen van Coƶperatie DOOR, fusieorganisatie Oxin Growers, telersvereniging De Schakel, Fossa Eugenia en Kompany zijn toegekend. Daarmee komt het aantal op vijf, eenzelfde aantal als in 2019. 

Het loopt dus nog steeds geen storm als het over GMO gaat, nadat afgelopen jaar door DPA, de overkoepelende organisatie van telersverenigingen en enkele grote telers met een organisatiegraad van zo'n 80%, al werd gesproken van een 'schaduw over de regeling'. 

Fragmentarische aanpassingen
Ook dit jaar is dat eigenlijk nog het geval. Dat de regeling in het najaar 'versimpeld en versoepeld' werd, heeft niet echt voor verandering gezorgd. "Er zijn wel een paar dingetjes aangepast", aldus Wim, "maar dat is fragmentarisch. De sluizen zijn zeker niet opengezet en de nieuwe opties, waaronder subsidie op insectengaas en teelt op water, zijn wel innovatief maar worden zeker nog niet heel grootschalig toegepast."

De verkregen GMO zal, door de bank genomen, dan ook dit jaar weer worden ingezet voor afzetverbetering, bevordering van biologisch bestrijding, voor kwaliteitssystemen en certificeringen zoals PlanetProof.  

133 miljoen tot en met 2023
Tot en met 2023 is door de vijf telersverenigingen 133 miljoen euro aangevraagd, waarvan 18 miljoen voor 2019. 

De GMO kan worden ingezet door de organisaties om :

-de groenten- en fruitproductie van hun leden te verduurzamen;
-te voorkomen dat de inkomens van hun leden schommelen;
-de consumptie van groenten en fruit te verhogen.