Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mensen extra voorzichtig vanwege het coronavirus

Wuhan-groothandelsmarkt voor groenten en fruit nog steeds open

Eind december 2019 onthulde de Chinese regering de uitbraak van het Wuhan Coronavirus (2019-nCoV). Gezondheidsfunctionarissen zijn van mening dat de uitbraak van het virus zijn oorsprong vindt in een groothandelsmarkt voor vis en schaal- en schelpdieren in Wuhan. Omdat het aantal infecties en sterfgevallen de laatste tijd toeneemt, besloot de Chinese regering strengere maatregelen te nemen en de stad Wuhan en de nabijgelegen stad Huangguang te sluiten voor in- en uitgaand verkeer en luchtvluchten. Op deze manier wordt verdere circulatie van het virus voorkomen.

Volgens een fruithandelaar van Wuhan is de situatie in Wuhan stabiel: "De stad is inderdaad gesloten, maar wij als burgers kunnen het begrijpen. We nemen zelf ook extra maatregelen, want we blijven meer binnen en gaan niet onnodig naar buiten. Bovendien dragen we elke keer dat we naar buiten gaan, een gezichtsbeschermingsmasker om te voorkomen dat we het virus verspreiden of ontvangen.”

"De plaats, waar het virus mogelijk is uitgebroken, is gesloten. Dit was de zeevruchtenmarkt in de Wuhan-groothandel. Andere groothandelsmarkten werken nog steeds zoals gebruikelijk, zoals bijvoorbeeld de groenten- en fruitmarkt. Ook al is de stad nu gesloten, er zijn al bestellingen gedaan voor het Chinese Nieuwjaar. Dus er is nog steeds voldoende aanbod en er kunnen zaken worden gedaan. Het is natuurlijk te begrijpen dat de verkoop de laatste dagen is vertraagd.”

Het Chinese Nieuwjaar begint vandaag, een drukke periode voor de Chinezen. De meesten van hen reizen terug naar hun geboortestad om zich te herenigen met hun familieleden om het nieuwe jaar te vieren. Dit baart de meeste mensen dan ook zorgen, want met al het reizen wordt de kans op verdere verspreiding van het virus nog groter. Als reactie daarop heeft de Chinese regering besloten om de nieuwjaarsactiviteiten in Peking, die voor vandaag gepland waren, af te gelasten.

Hoe het virus zich verder zou ontwikkelen en hoe snel het gestopt kan worden, is onduidelijk. Dit voedt de onrust die mensen over dit virus hebben. Iedereen wil voorkomen dat men het virus krijgt en daarom zijn de meeste gezichtsbeschermingsmaskers snel uitverkocht in de winkels. Een bedrijf uit Beijing dat over een paar weken deelneemt aan de Fruit Logistica in Berlijn: "We komen nog steeds naar de tentoonstelling. We zijn gewoon extra voorzichtig en nemen extra maatregelen."

Voor de tweede Urban Greenhouse Challenge van Wageningen University & Research was eind februari een bezoek aan China gepland, dat nu is uitgesteld. De eerste ronde van de challenge werd op 14 januari afgerond en voor de tweede ronde werden 20 teams geselecteerd. Tijdens de tweede ronde van de wedstrijd zouden vertegenwoordigers van de 20 geselecteerde teams de locatie in China bezoeken, maar nu, met de uitbraak van het coronavirus, heeft de universiteit besloten om het uit te stellen. Het is onduidelijk wanneer de wedstrijd zal worden hervat.

Een ander Chinees bedrijf uit de tuinbouwsector zegt dat ze van plan waren de vakantie te benutten om naar Nederland te gaan en een aantal van hun Nederlandse samenwerkingspartners te bezoeken. Maar zij besluiten nu om niet te gaan, ze denken dat het beter is om thuis te blijven.

Klik hier voor meer maatregelen die de Chinese overheid heeft getroffen