Tomaten en paprika's langer houdbaar met actieve verpakking

Een groep Spaanse onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Cartagena (UPCT) heeft een actieve verpakking ontwikkeld die de houdbaarheid van de groenten kan verlengen met meer dan 40%. De verpakking brengt het percentage rottende groenten aanzienlijk naar beneden, zo luidt de belangrijkste conclusie van het proefschrift van Laura Buendía Moreno. De studie richtte zich vooral op de werking van deze actieve kartonnen verpakking bij verse tomaten en paprika’s.

De nieuwe verpakkingsoplossing, op de markt gebracht onder het merk Newfresh door het Murciaanse golfkartonbedrijf SAECO, maakt gebruik van etherische oliën omhuld in cyclodextrine, een natuurlijke polysacharide. De werkzame stoffen vertragen de ontwikkeling van micro-organismen die de productkwaliteit aantasten, zoals schimmels en bacteriën.

"De inkapseling voorkomt dat de etherische oliën de geur of smaak van het fruit aantasten en zorgt ervoor dat de oliën geleidelijk vrijkomen zodat hun antimicrobiële werking verzekerd wordt gedurende de gehele periode dat het fruit in de verpakking bewaard blijft", merkt Buendía op.

Voor de tests die in het kader van het proefschrift zijn uitgevoerd, onder leiding van professor Antonio López Gómez, María Ros Chumillas en Sonia Soto Jover, werden de industriële inpakmethode en het transport van tomaten en paprika's zo goed mogelijk nagebootst. De conclusie was dat de actieve Newfresh verpakking de hoeveelheid rotte groenten aanzienlijk vermindert ten opzichte van de conventionele kartonnen dozen. Het verlengt de houdbaarheid van het product en zo kunnen de groenten verre bestemmingen bereiken met behoud van de kwaliteit, zo legt de auteur van het proefschrift uit. De reeds gepatenteerde verpakking is ontworpen ter bevordering van de export, waardoor AGF-producten nu ook naar markten verzonden kunnen waarvoor men voorheen geen kwaliteitsgarantie kon bieden.

Grote bedrijven in de agrofoodsector, zoals Agroponiente en Fruca, hebben de actieve kartonnen verpakkingen al met succes getest en zetten er reeds hun producten mee af. De antimicrobiële stoffen en oxidatieremmers worden geactiveerd wanneer de producten worden gekoeld tijdens transport en opslag.

Het gebruik van ingekapselde etherische oliën maakt van de actieve kartonnen verpakkingen een recyclebaar, duurzaam en bruikbaar alternatief voor plastic fust, dat met de dag meer en meer wordt afgewezen wegens milieuonvriendelijk.

De onderzoeksgroep voor Koeltechnologie en Voedselveiligheid van de UPCT heeft ook tests uitgevoerd om de effectiviteit van de actieve kartonnen verpakking voor andere producten na te gaan, zoals sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, nectarines, aardbeien, broccoli, ijsbergsla, little gem, komkommers en druiven.

Bron: 20minutos.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven