La Forcina Antonio, Italië

Levendige vraag naar clementines doet afzet sinaasappelen dalen

"Het Italiaanse citrusseizoen is momenteel in volle gang. Er is echter sprake van tekorten en het weer is zeer ongebruikelijk. Het fruit heeft niet de rijpingsgraad die het in deze tijd van het jaar bereikt zou moeten hebben en zelfs de meest gepigmenteerde rassen hebben moeite om op kleur te komen. Consumenten zijn erg geïnteresseerd in clementines maar dit zit de afzet van sinaasappelen wel in de weg," legt Primo Forcina uit, verkoopmanager bij La Forcina Antonio, een bedrijf dat gevestigd is in Fondi (LT) en in de jaren tachtig van de vorige eeuw door zijn vader Antonio werd opgericht. 

La Forcina Antonio biedt een breed scala aan producten aan en verwerkt jaarlijks zo'n 15.000 ton groenten en fruit, een aantal dat blijft groeien. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken en vermarkten van abrikozen, Navel- en Taroccosinaasappelen, Romanesco-broccoli, bloemkool, kersen, clementines, aardbeien, citroenen, kaki's, Miyagawa-mandarijnen, nectarines, perziken en pruimen. De recent geïntroduceerde Annurca-appelen worden onder de merknaam La Timida verhandeld. 

Antonio Forcina, manager inkoop van het bedrijf dat hij zelf in 1987 oprichtte.

"We verwerken nog altijd goede aantallen clementines uit Calabrië (Corigliano Calabro) en Puglia. (Palagiano). We zijn begonnen met de gewone clementines en sinds 15 januari is ook het late ras Hernandina weer op de markt gekomen. Dankzij onze vertrouwde leveranciers kunnen we altijd Italiaanse AGF van de beste kwaliteit leveren."

De lagere beschikbaarheid van clementines had een tweeledig effect: de prijzen schoten omhoog en veel bedrijven zagen zich genoodzaakt om product uit Spanje te importeren. De teeltprijzen schommelen echter rond de €0,90 - €1,10 per kilo en de retailprijzen variëren tussen €1,70 en €1,90 per kilo. 

"Ondanks de oogstdaling, die op zo'n 40% wordt geraamd, is het binnenlandse citrus van hoge kwaliteit en is ook de smaak uitmuntend. Dit is te danken aan het feit dat het klimaat soms ook wonderen kan verrichten. We doen momenteel het werk dat we eigenlijk in december hadden moeten doen. De laatste keer dat ik zulke zachte temperaturen in januari heb meegemaakt, was 15 jaar geleden. Het milde weer was gunstig voor de oogst en heeft ertoe geleid dat er nauwelijks sprake van verliezen was, zelfs niet bij de late rassen."

"Het gebeurt maar zelden dat we in deze fase van her jaar twee 'semis' per dag kunnen verwerken (50 ton fruit) zonder verliezen! Dit jaar is dit te danken aan het zachte weer. De kwaliteit van het product is hoog en de vraag vanuit met name Brussel, München en Polen is zeer sterk." 

"Helaas is de vraag naar bloedsinaasappelen afgezwakt nu het fruit weinig gepigmenteerd is. Het zachte weer heeft de rijping en pigmentatie vertraagd, zelfs in Palagonia (CT). Vaak is het zo dat  sinaasappelen worden verkozen boven clementines, wanneer deze laatstgenoemde van matige kwaliteit zijn maar dit jaar is het tegenovergestelde het geval."

Forcina levert aan grote retailketens en groothandels in heel Italië.  

De export is goed voor 50% van de omzet en de producten worden met name naar Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Malta verladen. Het bedrijf exporteert ook fruit naar Oost-Europa en dan in het bijzonder naar Slovenië, Kroatië en Polen.

Contact:
La Forcina Antonio
Via della Torre, 91
Fondi (LT) - Italy
Tel.: (+39) 0771 513800
Cell.: (+39) 335 7730696
Email: info@antonioforcina.it
Website: www.antonioforcina.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven