Vorig jaar minder Argentijnse citroenen naar Europa

Het seizoen van Argentijnse citroenen loopt van maart tot en met augustus en de vooruitzichten voor het aanstaande seizoen zijn zeer gunstig. Citromax teelt al sinds 1964 citroenen in Argentinië en beschikt momenteel over een citroenareaal van zo'n 4.856 hectare in de uitlopers van de bergen in Tucuman. Bernabé Padilla: "In deze regio heerst een microklimaat dat bijzonder geschikt is voor de teelt van premium citroenen en dat hoge opbrengsten garandeert."

Amerikaanse markt nu open voor Argentijnse citroenen
“We beginnen de eerste dagen van maart aan de oogst en eindigen doorgaans half augustus. Tot nu toe ziet het ernaar uit dat de aantallen het komende seizoen normaal zullen zijn, hoewel ze wel lager zullen zijn dan in het seizoen 2019. We hadden dit voorjaar, dat voor ons in oktober en november valt, goed weer met weinig neerslag. We rekenen dan ook op citroenen van goede kwaliteit," vervolgt Padilla. 

Argentijnse citroenen hebben pas kort geleden toegang gekregen tot de Amerikaanse markt. Er liggen dus veel kansen voor teeltbedrijven zoals Citromax om hun export verder uit te breiden. Padilla vertelt dat hij verwacht dat het aandeel van de Amerikaanse markt in de totale export van het bedrijf het komende seizoen rond de 12% tot 15% zal bedragen. Hij licht dit toe: "Alle nieuwe mogelijkheden binnen markten zijn goed nieuws voor telers en exporteurs van fruit. De Verenigde Staten zijn een zeer interessante exportbestemming voor ons en we werken er dan ook hard aan om aan alle verwachtingen op het gebied van de kwaliteit en aanvoer van onze partners op deze markt te beantwoorden."

Goede overgang marktaanbod

Tot dusver was de vraag naar Argentijnse citroenen goed en Citromax zegt dat de overgang van de binnenlandse aanvoer van citroenen uit Californië naar die uit Argentinië soepel verloopt. Argentinië heeft de kans om een citroen op de Amerikaanse markt te introduceren die sappig en vers is en zich hiermee onderscheidt van product van andere telers uit het zuidelijk halfrond," aldus Padilla. 

Hij voegt eraan toe dat de kwaliteitseisen op deze markt ook zeer streng zijn. "Retailprogramma's zijn belangrijk maar dit geldt ook voor  groothandelsmarkten en de foodservicesector. Het is voor ons van belang om de beste partners te kiezen." 

Europa blijft een belangrijke markt

Ondanks het feit dat Argentijnse citroenen opnieuw toegang hebben gekregen tot de Amerikaanse markt blijft Europa voorlopig de grootste markt. "Voor Citromax zijn alle landen in Europa belangrijk. Onze voornaamste bestemmingen zijn Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje," vervolgt Padilla. 

Hoewel Europa een grote markt voor het bedrijf is, verliep vorig seizoen moeilijker omdat de markt er overspoeld werd door Spaans product. Padilla: "Vorig seizoen exporteerde Argentinië minder citroenen dan ooit tevoren naar de Europese markt en ook de prijzen waren veel lager dan gebruikelijk. Dit had alles te maken met de Spaanse oogst Verna-citroenen, die de hele markt vorig jaar in zijn  greep hield."

Fruit Logistica 2020
Dit jaar zal Citromax met een stand op Fruit Logistica aanwezig zijn. "Deze vakbeurs is erg belangrijk voor ons. We hebben hier de gelegenheid om al onze partners weer te zien en in overleg een planning voor het volgende seizoen te maken. Het is een goede manier om alvast een indruk te krijgen van hoe het seizoen er uit zal gaan zien wat betreft de prijzen, programma's en meer," zegt Padilla tot slot. 

Bezoek Citromax tijdens Fruit Logistica in Hall 25 Booth C-12.

Voor meer informatie:
Bernabé Padilla
Citromax
Tel: +54 9381 5273-453
Email: bpadilla@citromax.com.ar 
www.citromax.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven