Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eser Arzen over het moeizaam verlopen kersenseizoen

"We hebben wat steun gekregen van de Turkse luchtvaartsector"

De Turkse luchtvaartsector heeft sommige kersentelers geholpen om het tijdsverlies als gevolg van de verre van optimale staat van het Turkse wegennet te compenseren. Dankzij deze hulp bereikte het fruit de klanten toch op tijd. De impact van de klimaatverandering in Turkije is echter een probleem dat minder eenvoudig op te lossen is. 

Over het algemeen was het een redelijk kersenseizoen. Volgens Eser Arzen, directeur van exportbedrijf Arzen Gida, verliep het seizoen echter niet zonder uitdagingen. "We hadden het meest last van de weersomstandigheden en transportproblemen. Om deze problemen te minimaliseren, hebben we meer kersen ingekocht dan er bij ons besteld waren zodat we er absoluut zeker van waren dat alle orders op tijd konden worden geleverd. Het transport van de boomgaarden naar het pakstation was ook nogal een uitdaging, aangezien veel wegen in Turkije niet in goede staat verkeren. Als het transport vertraging oploopt, dan moeten we producten per luchtvracht verladen om de verloren tijd in te kunnen halen. Dit is niet altijd ideaal maar het is ons gelukt. We kregen wel wat steun van de Turkse luchtvaart en dit was gunstig voor de prijzen en stelde ons in staat om onze producten op tijd aan de klanten te leveren."

 

Hoewel Arzen Food zich momenteel op het Midden-Oosten richt, geeft Arzen toe dat ook de Chinese markt een zeer belangrijke rol kan spelen dit seizoen. "Onze voornaamste exportmarkten zijn Dubai, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabiƫ en Duitsland. De vraag naar kwaliteit op deze markten is zeer hoog en vandaar dat we ons merk er proberen op te bouwen," legt Arzen uit. "In de toekomst zal de Chinese markt belangrijker worden. In 2020 hopen we dan ook producten van ons eigen merk in China op de markt te brengen. Ons exportdoelstelling voor dit jaar staat op 1.500 ton kersen."

Klimaatverandering is een uitdaging waar veel moeilijker een oplossing voor te vinden is en die gevolgen heeft voor de teelt van diverse fruitsoorten, waaronder kersen. "Het grootste probleem in de regio AnatoliĆ« is dat deze streek geografisch zeer uitgestrekt is waardoor we alle vier de seizoenen binnen dezelfde maand beleven. Het veranderende klimaat verstoort de structuur van de lucht, het water en de bodem. Wij hebben dit probleem zelf veroorzaakt en we zullen onze huidige manier van leven aan moeten passen," zegt Arzen tot besluit. 

 

Voor meer informatie:
Eser Arzen
Arzen Gida
Tel: +90 532 517 8034
Email: info@arzengida.com 
www.arzengida.com 

Publicatiedatum: