Hans Muylaert-Gelein, Yukon

Zuid-Afrikaanse marktleider in minigroenten richt zich op teelt chilipepers

The Yukon Group, de grootste teler van minigroenten, groentenspecialiteiten en eetbare bloemen in Zuid-Afrika, biedt haar klanten al meer dan 25 jaar jaarrond een zeer uitgebreid assortiment aan producten aan, met een piek in de aanvoer tijdens de wintermaanden op het noordelijk halfrond.

Het aanbod van het bedrijf wordt voortdurend aangepast aan de actuele smaakvoorkeuren, bijvoorbeeld met wortelen in alle kleuren van de regenboog en gestreepte bietenrassen. Ook experimenteert het bedrijf met onbekende producten zoals zeekraal en ijskruid omdat haar klanten volgens de in Vlaanderen geboren Yukon directeur Hans Muylaert-Gelein altijd op zoek zijn naar nieuwe, spannende producten. 

Alle foto's zijn beschikbaar gesteld door Yukon International

De meeste klanten van Yukon bevinden zich in Europa en het Verenigd Koninkrijk maar het bedrijf heeft ook een aantal klanten in het Verre Oosten. Yukon levert aan zo'n vijftig klanten en de divisie groenten en eetbare bloemen van het bedrijf groeit jaarlijks met dubbele cijfers. Hans legt uit dat het klantenbestand van Yukon de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk is veranderd. Hij vertelt dat de nadruk meer op de gastronomische sector is komen te liggen en dan bedoelt hij niet alleen de betere restaurants maar ook amateurkoks die graag thuis gerechten bereiden. 

Het gevolg hiervan is een toenemende oriëntatie op groothandels- en cateringbedrijven (hoewel de retail nog steeds 20% tot 30% van de afzet vertegenwoordigt). "Deze sectoren zijn minder meedogenloos dan de retail," zegt Hans. Het zeer uitgebreide aanbod van Yukon heeft een grote aantrekkingskracht op de klanten.   


Yukon teelt ongeveer twee derde van haar productaanbod zelf en neemt het overige deel af bij externe telers. Naast het basisaanbod van minigroenten richt het bedrijf zich in toenemende mate op de teelt van eetbare bloemen en chilipepers. 

De meeste groenten worden voorverpakt maar Yukon exporteert ook bulkverpakkingen voor de foodservice (500 gram of één kilo of producten met het loof er nog aan).

Drie jaar geleden zijn we ook begonnen met het per luchtvracht exporteren van exotisch fruit, zoals verse vijgen, passiefruit en kumquats. We zijn hiermee gestart op verzoek van onze bestaande klanten."


Zuid-Afrika's strenge beleid ten aanzien van fruitvliegen schept mogelijkheden voor chilipepers
Hans merkt op dat mensen de voorbije twee jaar niet alleen minder vlees en meer groenten zijn gaan eten maar ook dat groentenliefhebbers en vegetariërs proberen om saaie, flauwe plantaardige maaltijden op te halen met nieuwe texturen en smaakprofielen.

Chilipepers kunnen worden gebruikt om vegetarische gerechten een pittige smaak te geven en daarom is Yukon twee jaar geleden begonnen met het aanbieden van een assortiment chilipepers. 

"In Europa worden de regels ten aanzien van fruitvliegen steeds verder aangescherpt," vervolgt Hans. "Hierdoor hebben landen die niet zo'n streng beleid hanteren als Zuid-Afrika het moeilijker. Er is ook een verschuiving gaande. Chili's worden steeds meer gezien als een hoogwaardig product en voor Zuid-Afrika creëert dit absoluut nieuwe kansen. Europa importeerde haar chilipepers voorheen uit India, Oeganda of Vietnam waar de prijzen laag zijn maar de groente niet te traceren is. De groei van de chilicategorie is enorm en wordt aangejaagd door de trend dat mensen steeds meer groenten maar minder vlees gaan eten."

Eetbare bloemen worden een vast onderdeel van salades

“In Europa hebben we een trouwe aanhang voor ons assortiment eetbare bloemen, dat veertig verschillende soorten omvat, met  bernagie, viooltjes en lavendel als belangrijkste productlijnen. De eetbare bloemen worden per luchtvracht verzonden waardoor ze wel  zeven tot tien dagen houdbaar zijn."

Hij merkt op dat eetbare bloemen voorheen vooral ter decoratie werden gebruikt maar inmiddels een vast onderdeel van verpakte slaproducten vormen waarmee er wat extra kleur aan het aanbod wordt toegevoegd. 

"Onze eetbare bloemen worden het hele jaar door in de buurt van Johannesburg gekweekt. De vraag is echter het sterkst in de periode van november tot mei/juni."Voor meer informatie:
Hans Muylaert-Gelein
The Yukon Group
Tel: +27 21 860 1800
Email: info@yukon.co.za
https://www.yukon.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven