Philip van Geest (VGI): "Slecht weer in Spanje kan voor groententekorten zorgen"

Hoge prijzen komkommers, aubergines en courgettes

Tholen - Het bijzonder slechte weer in Spanje zorgt voor aanhoudende druk op de productievolumes in Spanje, waardoor sommige producten hoog in prijzen blijven, constateert Philip van Geest van Van Geest International uit De Lier.

Komkommers
"Zo zijn komkommers enorm aan de prijs. Per doos werden er prijzen genoteerd van 10,50 / 12 euro voor de kleinere maten tot 12,50 /14 euro voor de grotere. Het donkere weer van de laatste weken was hier zeker debet aan. Verder was de vraag uitstekend en zaten verschillende retailers in Duitsland “in de komkommers”. Omdat er nu reeds weer meer en meer Hollandse komkommers komen, zijn de prijzen op dit moment ronduit 'skyhigh'", vertelt de verkoper.

Courgettes / aubergines
"Ook de courgettes doen mee met de komkommers met hoge prijzen van 10,50 tot 13 euro per doos. Marokko gaat hier in iets lager, zo’n 9 / 9,50 per doos. Gele courgettes zijn er uit Israël (by Air) met topprijzen van 40 euro per doos (4kg)", aldus Philip. "Aubergines waren er niet bijzonder veel de afgelopen weken, wat zorgde voor een prijsstijging van 8euro per (5kg) doos naar 11/13 euro."

Paprika's
Paprika’s doen het wat rustiger aan met prijzen van 6,50 / 8 euro voor een doos rode, 8 / 9 euro voor geel en groen is wat lager tot zelfs goedkoop, met 4 / 4,50 per doos. Beschikbaarheid van oranje paprika's is beperkt, mede ook door de vraag vanuit de Verenigde Staten en steeg van 8,50 naar zelfs 14 euro per doos op een zeer klein volume."

Tomaten
"Tomaten zijn er voldoende, al zegt men dat productie in Marokko  komende week zal afnemen. Er zijn veel verschillende kwaliteiten op de markt, met prijzen van 5,50 tot 6,50 op dit moment", somt Philip op. "Trostomaten zijn wat gerezen door toename van de algemene vraag. Ging het vorige week nog 5,50 euro per doos, vandaag worden er al prijzen gezien van 7 euro en meer. Dit komt ook doordat de Hollandse tros goed wegloopt rond de 8 euro en dat was een paar dagen geleden nog 7 euro.

"De vleestomaten zijn duur, rond de 8,50 / 10 euro, waarbij er  zeer weinig echt goeds te vinden is. Een bruine stip en zachte vruchten zijn al snel gevonden. Cherrytomaten zijn relatief goedkoop. Er is voldoende product op de markten uit Spanje, Senegal, Marokko en Egypte, met goedkope prijzen rond de 3 / 4 euro per doosje met 9x250. De gele variant is kwalitatief zeer zwak, veel afkeur en prijzen van 6,50 / 7,50 per doos voor de goede handel."

"Met februari in zicht en met het slechte weer in het achterhoofd, verwacht ik dat er niet bepaald probleemloze weken gaan komen wat betreft kwaliteit. En dus zal voor beter product gewoon meer betaald gaan worden. Wel zullen de hele hoge prijzen van onder meer komkommers, aubergines  en courgettes wel iets moeten gaan afvlakken of zakken", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
Tel: 0174-514300
pvg@vgibv.nl 
www.vgibv.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven