Hightech kaart toont door bosbranden getroffen Australische macadamia- en fruitboomgaarden

Tijdens de verwoestende bosbranden in Australië hebben wetenschappers een kaart gepubliceerd waarop avocado-, mango-, olijf-, bananen-, macadamia- en citrusboomgaarden te zien zijn die schade ondervinden als gevolg van de branden in een poging de hulpverlening en het herstel te ondersteunen. 

Op initiatief van Hort Innovation en in samenwerking met verschillende universiteiten, overheidsinstanties, particuliere bedrijven en de sector biedt de Australian Bushfires Rapid Response-kaart een beeld van de getroffen teeltbedrijven in Australië dat elke tien minuten wordt geüpdatet. 

Graig Shepard, van de universiteit van New England, legt uit dat deze nieuwe tool autoriteiten en sectororganisaties kan helpen bij het snel identificeren van schade aan de oogst en verliezen. "Deze informatie kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld het indienen van claims bij verzekeringsmaatschappijen en het kan telers helpen die zelf niet in staat zijn om een raming van hun schade te maken."

Op de kaart is te zien dat avocado-, mango-, olijf-, bananen-, macadamia- en citrusboomgaarden dit seizoen de minste schade hebben opgelopen als gevolg van de bosbranden. Het merendeel van de boomgaarden bleef ongeschonden.  

John Tyas, directeur van Avocados Australia, zegt dat de Australian Bushfires Rapid Response Map een eenvoudig te gebruiken en betrouwbaar hulpmiddel is om de sector goed geïnformeerd te houden zodat er indien nodig actie kan worden ondernomen. 

De webkaart is geschikt voor elke browser of toestel en biedt drie verschillende basiskaarten (beelden, topografisch en wegen) en heeft een zoekfunctie om een bepaald adres te kunnen vinden. 

Deze response-kaart geeft een momentopname van al het werk dat verricht is in het kader van een grootschalig, landelijk project voor het in kaart brengen van de  avocado-, mango-, olijf-, macadamia-, bananen- en citrusteelt. 

Het initiatief wordt gesteund door Hort Innovation met subsidie van het Australische ministerie van Landbouw en wordt gecoördineerd door de Universiteit van New England, EMSINA en Geoscience Australia. 

De Australian Bushfires Rapid Response-kaart is hier te zien. Voor verder informatie over de kaart, klik hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven