Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
South African Table Grape Industry verwacht dat het verpakken eind deze week kan worden hervat

"Geen grote problemen voor druivenoogst als gevolg van regen in Hex River"

De regenval in de Hex River Valley heeft het verpakken van de druiven stil gelegd en telers maken momenteel de schade op. Ze bekijken ook de noodzaak van sproeiprogramma's na de regen die gevolgen zullen hebben voor de veiligheidstermijn, waarna het verpakken eind deze week zal kunnen worden hervat, tenzij het opnieuw gaat regenen. Als dit het geval is, dan kan men pas volgende week weer doorgaan met verpakken. 

Dit jaar begon de pluk in de Hex River Valley eerder en dat was gunstig omdat veel vroege rassen al geoogst waren voor de regen begon. Het ras Crimson, dat het meeste geteelde druivenras is in deze regio, is nog niet rijp en zou dus zelfs nog voordeel van de regen kunnen hebben. 

Een aantal telers laat weten dat hun percelen Crimson, Sweet Celebration en Sweet Globe er onaangetast bijliggen maar dat vooral de meer kwetsbare rassen minder goed op de regen gereageerd hebben, hoewel ook hier uitzonderingen zijn. Voor het ras Midnight Beauty, dat beschouwd wordt als zeer gevoelig voor regen, lijkt de regen echter geen nadelige gevolgen gehad te hebben. 

Andere gevoelige rassen zijn Thompson, Flame, Sunred Seedless, Sundance Seedless en Tawny.

Er is een aantal factoren dat bepalend is voor de manier waarop percelen deze ongebruikelijke regenval doorstaan, zoals de waterstress die aan de regen vooraf ging. De meeste regen viel in het noorden van de Hex River Valley, in de buurt van Touwsrivier, dat tot de recente regenval nog altijd gold als het gebied met het grootste watertekort in de regio Hex. 

Regen brengt onvoorziene kosten met zich mee
De ongebruikelijke neerslag is een dure aangelegenheid voor druiventelers in de Kaap. Dat geldt zowel voor geld als voor arbeid.

"We hebben besloten het werk nog niet te hervatten en af te wachten of het verder nog gaat regenen," zegt Gert Mans van Exsa marketing. "Als we vandaag zouden sproeien tegen botrytis en er morgen weer neerslag valt, dan moet het opnieuw en dat is een dure grap. We laten ons besluit om het verpakken te hervatten, afhangen van de toestand van de druiven."

De South African Table Grape Industry bracht onlangs een bezoek aan de regio, die een enorm gebied beslaat en waar de oogsten tot wel tien dagen uiteen kunnen lopen. "Er is zeker geen reden tot paniek," zegt Clayton Swart, communicatiemanager van SATI. "Er is een ongewone hoeveelheid neerslag gevallen voor deze tijd van het jaar maar de regen was voorspeld en veel telers hadden hun druiven, die bijna geplukt zouden worden, overdekt met plastic."

Eén teler in Hex heeft aan FreshPlaza laten weten dat zijn Sweet Sapphire-druiven dankzij het plastic volledig droog zijn gebleven tijdens de hevige neerslag. 

In Ondervallei in het zuiden, in de buurt van Worcester, viel slechts een kwart van de neerslaghoeveelheid in het noorden. In een persbericht zegt SATI dat het merendeel van de oogst in Hex River bestaat uit middellate en late rassen, die sterker zijn en nu nog onrijp waren, wat betekent dat de regen er weinig vat op had. Voor sommige gebieden, die gebukt gingen onder droogte, kwam de neerslag zelfs als een verademing. De oogstraming voor de regio blijft dan ook ongewijzigd en de vooruitzichten zijn positief.  

SATI wijst er ook op dat de regio in tegenstelling tot de kustregio's geen hinder ondervonden heeft van de krachtige wind waardoor de stormschade er te verwaarlozen is.  

 

 

Publicatiedatum: