Frankrijk: Carrefour neemt Potager City over

VK: Ocado introduceert zelfsturende wagens en robots in thuisbezorgsector
Ocado gaat investeren in de ontwikkeling van zelfsturende bestelwagens en robots, die gebruikt kunnen worden voor de thuisbezorging van bestelde boodschappen. Ocado-CEO Tim Steiner gaf tijdens de retailconferentie NRF Big Show aan dat zijn bedrijf kijkt naar de mogelijkheden van zelfsturende technologieën. De verklaring van Steiner illustreert hoe Ocado zich steeds meer ontwikkelt van een online supermarkt naar een leverancier van innovatieve technologie binnen de supermarktsector. "We zijn duidelijk continu aan het innoveren. We werken aan behoorlijk geavanceerde onderzoeken en technologie, als ook aan de manieren waarop we deze toe kunnen passen voor onze klanten."
Bron: supplychainanalysis.igd.com 

Italië: Spar-partners gebruiken apps voor verbeterde winkelervaring
Een aantal franchisepartners van SPAR in Italië heeft met succes mobiele apps en concepten op basis van gamificatie geïntroduceerd, die tot een prettigere winkelervaring moeten leiden. In het noordoosten van Italië en de regio Emilia-Romagna heeft de DESPAR-partner Aspiag Service mobiele technologie ingezet, die de klantenloyaliteit en zichtbaarheid van het eigen merk moeten verbeteren. De app van Aspiag Service zorgt voor meer interactie met de consument. De app geeft informatie over winkels, kortingsacties en de gespaarde klantenpunten. De spelletjes die in de app besloten liggen blijken erg populair te zijn. Er zijn zelfs groepen op social media opgezet, waarin tips voor de spellen worden gedeeld.
Bron: spar-international.com 

Uber verkoopt Indiase thuisbezorgdienst aan Zomato
Uber heeft zijn maaltijdbezorgdienst in India verkocht aan de lokale concurrent Zomato. Uber krijgt een aandeel van 9,99% in de Indiase startup, zodat nog wel iets van een aanwezigheid in de lokale sector wordt behouden. Alle Indiase klanten van Uber Eats worden nu doorverwezen naar Zomato. Het is vooralsnog onduidelijk of de overname zal leiden tot een ontslagronde. Door de overname heeft Zomato naar alle waarschijnlijkheid een voorsprong gekregen op zijn directe concurrent Swiggy. Zomato is actief in meer dan 500 Indiase steden. 
Bron: bbc.com 

Zuid-Korea: Lotte-oprichter overleden
De oprichter van de Zuid-Koreaanse Lotte Group, Shin Kyuk-ho, is op 98-jarige leeftijd overleden. Shin Kyuk-ho begon in 1948 in Japan een bedrijf voor kauwgom. Van daaruit ontwikkelde hij met Lotte het vijfde grootste conglomeraat van Zuid-Korea. De activiteiten van Lotte lopen van supermarkten, hotels en warenhuizen tot pretparken en bioscopen. Shin Kyuk-ho wordt gezien als de laatste Zuid-Koreaanse ondernemer die een van de zogeheten chaebols heeft opgericht, oftewel de door families gerunde conglomeraten die de Aziatische markt domineren.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Simply Fresh werkt samenwerking met Sainsbury’s bij winkel in West-Londen
Simply Fresh is een pilotproject begonnen met Sainsbury's. Het bedrijf gaat 2000 huismerkproducten van Sainsbury's in het assortiment opnemen van een locatie in het westen van Londen. De Sainsbury's producten komen neer op fruit, groente, vlees, vis en food-to-go producten. Door middel van deze samenwerking wil Sainsbury's zijn bereik vergroten. Simply Fresh gebruikt het project om inzicht te krijgen over of en hoe de samenwerking in de toekomst zal worden voortgezet.
Bron: conveniencestore.co.uk 

Frankrijk: Carrefour neemt Potager City over
Carrefour Group heeft de startup Potager City overgenomen. Potager City verstrekt dozen met zo verse seizoensgebonden groenten en fruit via korte leveringsketens aan de consument door middel van een lidmaatschap. Het concept achter Potager City levert de dozen met groenten en fruit via afhaalpunten of bij bedrijven. Het bedrijf heeft een eigen netwerk van meer dan 750 lokale telers ontwikkeld om de bezorging van verse AGF mogelijk te maken. De telers zijn zorgvuldig geselecteerd op de kwaliteit van hun product, de eigen expertise en de focus op verantwoordelijke vormen van teelt met een nadruk op smaak.
Bron: businesswire.com 

Belgische overheid begint rechtszaak tegen Deliveroo
Een Belgische overheidsinstantie voor arbeid heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Britse thuisbezorger Deliveroo. De overheid is kritisch over de slechte werkomstandigheden voor de 3.500 chauffeurs die voor Deliveroo in Brussel werkzaam zijn. De overheidsinstantie is onderdeel van het Belgische Ministerie van Arbeid. Het onderzoek naar Deliveroo heeft 18 maanden geduurd. Daaruit kwam naar voren Deliveroo de Belgische regelgeving niet naleeft. Chauffeurs worden per bestelling betaald en worden als ZZP-ers beschouwd. Dit betekent dat ze geen beschikking hebben over hoger loon tijdens overuren, vakantiedagen of een zorgverzekering. Volgens Deliveroo zal een besluit waarin wordt bepaald dat de chauffeurs in vaste dienst moeten komen ervoor zorgen dat de chauffeurs hun flexibiliteit wordt ontnomen, wat volgens Deliveroo door de medewerkers juist als iets positiefs wordt gezien.
Bron: reuters.com 

Portugal: sterk jaar voor Jerónimo Martins 
Jerónimo Martins, de grootste supermarktketen en de op een na grootste retailer van Portugal, had in 2019 een sterk jaar. De omzetgroei werd behaald dankzij een succesvolle uitvoering van de eigen strategie in de drie markten waarin de retailer actief is. De totale omzet steeg in 2019 met 7,5% (met 8,4% bij een constante wisselkoers) tot €18,6mld. In Polen nam de omzet toe dankzij een hogere inflatie voor de prijzen van levensmiddelen,waarmee kon worden gecompenseerd voor het verbod op koopzondagen. Bij de Poolse keten Biedronka steeg de omzet met 7,9% (met 10,6% in het vierde kwartaal) tot €12,6mld. De like-for-like omzetgroei was 5,8% over het gehele jaar en 7,7% in het vierde kwartaal. Biedronka sloot het jaar af met een netwerk van 3.002 locaties. In 2019 werden 33 winkels volgens een kleiner format geopend en 95 supermarkten volgens een conventioneel format. Ook werden 252 Poolse vestigingen gerenoveerd. In Portugal had Jerónimo Martins baat bij een gunstige trend onder consumenten. Dankzij verbeteringen in het assortiment en 9 nieuwe winkels nam de omzet bij de keten Pingo Doce toe met 2,9% tot €3,9mld. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 2,6%. De like-for-like-omzet nam over het hele jaar toe met 2,5% en in het vierde kwartaal met 2,7%.
Bron: kamcity.com 

VK: Sainsbury's uitgeroepen tot goedkoopste supermarkt van 2019
Sainsbury's heeft zijn concurrenten Morrisons en Asda achter zich gelaten in de strijd om de titel van goedkoopste supermarkt van 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van het Britse consumentenmagazine Which?. In het onderzoek werden de prijzen van 53 merkproducten gedurende het jaar gecontroleerd. Elke maand werd de totale prijs van de 53 producten geregistreerd en vergeleken tussen de verschillende supermarktketens. Bij Sainsbury's kwam de prijs van deze producten over het hele jaar gemiddeld genomen neer op £107,01 (€125,73). Which? richtte zich alleen op winkels die hun hele assortiment online aanbieden. Dit is de reden waarom Lidl en Aldi buiten beschouwing zijn gelaten.
Bron: bbc.com 

Canada: UGI-directeur Denis Gendron met pensioen
Denis Gendron, Directeur van United Grocers Inc. (UGI), gaat na een carrière van meer dan 45 jaar in de supermarktsector met pensioen. De laatste werkdag van Gendron is op 30 juni. Directieleden van UGI hebben een comité samengesteld om op zoek te gaan naar een opvolger. In een brief naar leveranciers en andere partners heeft bestuursvoorzitter Michael Forgione Gendron bedankt voor zijn bijdrages als CEO. "In zijn negen jaar als directeur van UGI heeft Denis effectief met het team gewerkt om UGI-leden verder te laten groeien. Hij zette zich in voor het belang van alle partners", aldus Forgione.
Bron: canadiangrocer.com 

VS: DoorDash haalt marktaandeel van Grubhub in
De snelle groei van DoorDash in 2019 heeft ervoor gezorgd dat bedrijf qua marktaandeel binnen de thuisbezorgsector Grubhub is voorbijgestreefd. Dit blijkt uit statistieken van het marktonderzoeksbureau Second Measure. Doordash genereerde in 2019 een derde van alle omzet binnen de Amerikaanse markt voor maaltijdbezorging. Het aandeel van Grubhub was met 32% iets kleiner. Daarop volgden Uber Eats met 20% en Postmates met 10%. Doordash zag jaar op jaar zijn omzet toenemen met 143%. In 2018 was Grubhub met een aandeel van 43% nog de onbetwiste marktleider.
Bron: cnbc.com 

VS: SpartanNash komt met programma voor gezonde levensstijl
SpartanNash heeft onder de naam Nutrition Pathways een nieuw initiatief ingezet, dat de klant moet helpen om voor een gezondere levensstijl te kiezen. Bij labels bij schappen staan nu onderaan 22 verschillende eigenschappen voor een gezonde voeding vermeld. Hierdoor kunnen consumenten direct zien welke producten aan hun behoefte voor een gezond voedingspatroon voldoen. Nutrition Pathways wordt op dit moment toegepast bij winkels van de ketens Family Fare, D&W Fresh Market en VG's Grocery. In maart wordt het labelsysteem ook gebruikt bij winkels van Martin’s Super Markets, Forest Hills Foods, Family Fresh Market, Dan’s Supermarket en andere winkels van SpartanNash.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: voormalig Walmart-CEO overleden
Op 9 januari is op 84-jarige leeftijd de voormalige Walmart-CEO David Glass overleden. Glass begon als topman in 1988, waarna hij de jaaromzet van het bedrijf toe wist laten namen van $16mld (€14,4mld) bij zijn aanstelling tot $165mld (€148,5mld) in 2000. "Wegens zijn authentieke bescheidenheid denken we dat David Glass misschien wel de meest ondergewaardeerde CEO in het zakenleven ooit is", zegt huidig CEO Doug McMillon. "De keuzes die hij maakte en de resultaten bij het bedrijf illustreren zijn wijsheid, toewijding en dienstbaar leiderschap. We zullen hem ontzettend missen en zijn hem voor altijd dankbaar". Glass overleed aan complicaties bij een longontsteking. Hij had al geruime tijd problemen met zijn gezondheid.
Bron: foxbusiness.com 

VS: 7‑Eleven neemt franchisewinkels in Oklahoma over
De buurtwinkelketen 7‑Eleven heeft ingestemd met de overname van een aantal 7-Eleven-winkels van franchisenemers in het midden van Oklahoma. Alle 7-Eleven-locaties in de omgeving van Oklahoma City zullen nu direct een onderdeel vormen van de winkelketen. In Oklahoma hebben in de afgelopen 67 jaar meer dan 100 vestigingen onder het 7-Eleven-merk zelfstandig geopereerd. Volgens 7‑Eleven-directeur Joe DePinto is de economie van Oklahoma aan het groeien en zorgt de overname voor een uitstekende gelegenheid om in de regio uit te breiden.
Bron: retail-insight-network.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven