USDA Exporter Guide Annual

Grotere kansen voor fruitexport naar Japan door vergrijzing lokale telers

Japan (128 mln inwoners) is de vierde grootste markt voor Amerikaanse exporteurs van levensmiddelen en landbouwproducten. De Verenigde Staten exporteerden in 2018 12,9 mld dollar (11,6 mld euro) aan tuinbouwproducten naar Japan. Er zijn veel mogelijkheden voor exporteurs die bereid en in staat zijn om de strenge Japanse productregelgeving te volgen en de laatste trends in deze markt bij te houden. De Amerikaanse markt is in het voordeel door het Amerikaans-Japanse vrijhandelsverdrag. Dit verdrag is per 1 januari 2020 van kracht en bepaalt dat bijna 90% van de Amerikaanse voedsel- en tuinbouwimport in Japan ofwel vrij van rechten is ofwel geniet men een voorkeurstarief.

Fruitimport
Japan importeert een derde van zijn fruit, waarbij de Verenigde Staten de tweede plaats innemen onder de exporteurs. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste leverancier van sinaasappelen, citroenen, druiven en kersen. De kansen voor de export van fruit naar Japan zullen naar verwachting toenemen vanwege de daling van de binnenlandse teelt in Japan als gevolg van de vergrijzing van fruittelers.

Focus op functionele en gezonde voeding
De Japanners zijn over het algemeen zeer bewust met hun gezondheid bezig. De Japanse voedsel- en drankenmarkt blijft zich richten op functionele, gezonde en voedzame producten. Alles wat wordt gezien als een voordeel voor de gezondheid en de schoonheid heeft een sterkere aantrekkingskracht en een grotere kans om populair te worden, vooral bij vrouwen. Gezonde voedingstrends uit de VS hebben ook enige invloed, met speciale diëten en trendy superfoods die vaak ook populair zijn op de Japanse markt. Met name noten en pinda’s zijn een groeimarkt. Japanners zijn daarbij ook merkgevoelig.

Bevolkingsafname en vergrijzing
Door een daling van het geboortecijfer daalt het aantal inwoners en vergrijst de bevolking geleidelijk. In 2018 was het aantal mensen van 65 jaar of ouder het hoogste sinds 1950, met 28,1%. In 2018 bedroeg de gemiddelde Japanse levensverwachting voor vrouwen 87 jaar en 81 jaar voor mannen. Gepensioneerden hebben meestal veel spaargeld en een actieve levensstijl. De vergrijzing zal naar verwachting toenemen. Hoewel er veel bezorgdheid bestaat over de gevolgen van de vergrijzing en het afnemende bevolkingsaantal voor de samenleving in het algemeen en de vraag naar voedsel in het bijzonder, blijft de totale vraag naar voedsel sterk en blijft de markt grote kansen bieden voor individuele exporteurs. De vraag naar hoogwaardige voeding zal in de toekomst naar verwachting alleen maar groter worden.

Meer informatie over exporteren naar Japan is te vinden in het rapport van de USDA.

Bron: USDA Exporter Guide Annual


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven