PACCAR

DAF nauw betrokken bij waterstoftruck in VS

Het Amerikaanse Kenworth doet al praktijktests met een waterstoftruck. DAF is daarbij nauw betrokken. Beide merken maken namelijk deel uit van PACCAR, één van de grootste truckfabrikanten ter wereld.

Kenworth T680 met aandrijflijn Toyota
Op de internationale innovatiebeurs CES in Las Vegas presenteerden DAF’s zustermerken Peterbilt en Kenworth niet minder dan drie emissieloze trucks. Het gaat om twee volledig elektrische Peterbilts: de 579EV en 220EV met aandrijflijnen die ook in nieuwe elektrische DAF’s zijn te vinden. Het derde voertuig is de waterstof aangedreven Kenworth T680. Het is een truck met brandstofcel technologie die samen met Toyota Motor Corporation wordt ontwikkeld.

Praktijktest met waterstoftrucks
Europese en Noord-Amerikaanse klanten testen de trucks met alternatieve aandrijflijnen nu in de praktijk. De Kenworth T680 met brandstofcel technologie wordt dagelijks ingezet en beproefd door een Amerikaanse klant. “We zijn razend enthousiast dat we een volgende generatie milieuvriendelijke aandrijflijnen kunnen ontwikkelen”, aldus Landon Sproull, vicepresident bij PACCAR.

DAF en VDL
De inspanningen van PACCAR zijn interessant. Te meer omdat DAF zijdelings weer betrokken is bij een Nederlands project met een waterstoftruck. VDL, stadsbus- en touringcarfabrikant en de eigenaar van autofabriek NedCar, is daarmee bezig. Het gaat om een prototype van een een 27 tons vrachtwagen op waterstof, waarbij technologie wordt gebruikt van elektrisch aangedreven DAF’s.

Emissieloos transport
Ook Scania heeft aangekondigd aan een waterstoftruck te werken. Truckfabrikanten investeren flink in alternatieve en vooral zo schoon mogelijke aandrijflijnen. Gebruikers van trucks worden immers steeds meer en vaker geconfronteerd met milieuzones waar alleen de allerschoonste trucks in mogen. Diverse steden hebben al plannen om dieseltrucks volledig te weren en de binnenstad alleen nog toegankelijk te verklaren voor emissieloos transport.

Bron: Op weg met waterstof.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven