NEPG verwacht areaalgroei en kostenstijging in 2020

Groei van aardappelareaal kan dit jaar voor overproductie zorgen

De NEPG (Noord-West-Europese aardappeltelers) verwacht dat het aardappelareaal in de belangrijkste 5 Noord-West Europese aardappellanden opnieuw zal groeien. Bij normale groeiomstandigheden tijdens het groeiseizoen is een overproductie met druk op de vrije prijzen voor de telers in dat geval onvermijdelijk.

In de laatste 5 jaar is het aardappelareaal gegroeid met 9% tot 563.000 hectare. In 2019 lieten de 5 NEPG landen een groei zien ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde, waarbij de sterkste groei plaatsvond in Frankrijk, België en Duitsland. Het areaal in Groot-Brittannië groeide het minst.

Ondanks een groeiende vraag vanuit de industrie en, in mindere mate, vanuit de export, wordt deze trend door de NEPG gezien als een risico. De groei wordt versterkt doordat telers omschakelen van suikerbietenteelt naar aardappelen, terwijl we in Nederland ook teeltuitbreiding zien in de zandgebieden, doordat bedrijven stoppen
in de veehouderij waardoor grond vrijkomt voor akkerbouw.

Gemiddelde oogst
De oogst in dit seizoen komt met 26,9 miljoen ton over de 5 landen uit op een gemiddeld niveau. De NEPG schat in dat 1 à 2% van alle aardappelen nog niet is gerooid. Sommige telers zijn nog aan het oogsten. De kwaliteit in de opslag is goed, hoewel er wel wat problemen met verouderende aardappelen en bakkleur wordt gemeld. In de meeste NEPG-landen verloopt de export in dezelfde lijn of iets hoger dan gebruikelijk en de actuele prijzen vertonen een stabiele tot licht stijgende lijn.

Kostprijsstijging en hogere risico’s
In het algemeen is de kostprijs voor telers toegenomen als gevolg van extra kosten door slechte rooiomstandigheden, extra drogen voor bewaring en meer verliezen door beschadiging en rot bij een aantal
rassen. Volgens een recente kostprijsberekening van de Nederlandse Akkerbouw Vereniging (NAV) zullen vooral de kosten voor bewaring stijgen met € 0,03 per kilo. De teelt krijgt niet alleen steeds meer te maken met de risico’s van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook met toenemende ziektedruk, nieuwe plagen en strengere wetgeving rondom toegelaten middelen.

Volgens de NEPG komt dit in de eerste uitlatingen rondom de contractprijzen voor het nieuwe seizoen nog niet tot uiting. Het lijkt alsof de verwerkende industrie met een verwachte areaalgroei rustig achterover leunt zonder telers te compenseren voor de extra kosten. Reden voor telers om bij het afsluiten van nieuwe contracten wel alert te zijn.

Bron: NEPG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven