"Prijs van Thaise kokosnoten stijgt"

Kokosnoten zijn een belangrijk product op de Chinese markt. Zelfs wanneer het weer geleidelijk aan kouder wordt, is er nog steeds vraag naar kokosnoten in China.

De marktomstandigheden voor kokosnoten waren de afgelopen twee maanden vrij onstabiel en onvoorspelbaar. De prijs is snel gestegen. Yu Boyang van Shenzhen Maoxiong Industry gaf onlangs haar mening over de huidige omstandigheden op de Chinese kokosnootmarkt:

"Regenval heeft een grote invloed op de teelt van de kokosnoot. Meer neerslag betekent meer kokosnoten. De weersomstandigheden in Thailand zijn dit seizoen echter behoorlijk warm en droog geweest. Er was vrijwel geen zware regenval in de periode tot mei. Veel teeltgebieden zijn eind maart het warme seizoen ingegaan. In sommige gebieden viel een beetje regen, maar in de meeste gebieden bleef het droog. De irrigatiekanalen lopen tussen de kokospalmen door om ze water te geven, maar tijdens dit seizoen liepen de irrigatiekanalen snel droog. De kokosnoten waren daardoor niet in staat om op een regelmatige manier te groeien." 

"De prijs van kokosnoten was vorig jaar rond deze tijd 9 Thaise baht [0,27 euro] per kokosnoot, maar de huidige kostprijs ligt al rond de 30 Thaise baht [0,89 euro]. De huidige prijs is meer dan drie keer zo hoog als de prijs van vorig jaar. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de prijs weer zal dalen. De prijs zal zich waarschijnlijk pas herstellen als het volume in april is gegroeid."

Maoxiong Industry heeft dochterondernemingen in Thailand die de kokosnoten kopen en verwerken voordat ze naar China worden geëxporteerd. Zoals Yu heeft uitgelegd, is de levering van kokosnoten op dit moment echter moeilijk te garanderen. Kopers concurreren met elkaar om een beperkt aanbod. "De aanvoer van kokosnoten is op dit moment uiterst moeilijk. Kokosnoten waren vrij populair in 2019, dus veel handelaren kwamen in de kokosnootbusiness terecht. Hoewel Vietnam en de Filipijnen ook kokosnoten naar China exporteren, wordt de markt nog steeds gedomineerd door Thailand. Onze aanvoer vanuit Thailand is vrij regelmatig, zo'n 5 scheepscontainers per week."

"Maoxiong Industry heeft 9 overzeese vestigingen in Hong Kong, Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. Onze producten worden verkocht tot in Zuidoost-Azië, de VS, Canada en Australië. Op de Chinese markt verkopen we onze producten via grootschalige supermarkten zoals Carrefour, CR Vanguard, Walmart en Hema, evenals een aantal fruitketens en restaurants. Tegelijkertijd werken we ook hard aan het uitbreiden van onze markt en het opzetten van merkwinkels en alliantievestigingen. We willen onze marketingstrategie concretiseren en de reis van groenten en fruit van de plantage naar de eettafel versnellen.”

Maoxiong Industry neemt deel aan de Berlijnse Fruit Logistica om hun verscheidenheid aan champignons en groenten te tonen. "We hopen nieuwe partners te vinden om zakelijke mogelijkheden te verkennen. Nieuwe klanten en oude klanten zijn allemaal welkom om onze stand te bezoeken in Hal 5.2 op stand B-05."

Voor meer informatie:
Ms. Yu Boyang
Shenzhen Maoxiong Industry Co., Ltd.
buyer002@mx-greenstuff.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven