Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Los Gallombares: naar Berlijn zonder plastic en met zonne-energie

Spaanse groene asperges in Singapore

Op Fruit Attraction afgelopen oktober stelde het Spaanse Los Gallombares al een nieuwe verpakking voor van 100% gerecycled en biologisch afbreekbaar papier. “Plastic is niet meer voor ons. Met onze persoonlijke service kunnen we daarnaast elke klant een kaliber, formaat en verpakking aanbieden die is afgestemd op de consument in het land van bestemming. Een product op maat is vandaag de dag iets essentieels geworden. Het is trouwens een van onze sterke punten: de wens van de klant invullen en een vertrouwensrelatie creëren”, zegt Mónica Cuberos, hoofd marketing bij Los Gallombares.

"Over een paar weken stellen we enkele nieuwigheden voor in Berlijn, ook al zal de grootste innovatie helemaal niet zichtbaar zijn: het milieuplan van het bedrijf. In 2019 hebben we ons energieverbruik verminderd met 22% dankzij zonnepanelen en tegen 2021 willen we 60% van onze energie produceren met zonne-energie. Tegen 2021 breiden we ons zonnepanelenpark uit om tot 60% duurzame energieproductie te komen. Het is onze verantwoordelijkheid als bedrijf dit maatschappelijk engagement aan te gaan", legt Mónica Cuberos uit.

Overlappingen door de klimaatverandering
In het westen van de provincie Granada groeien de grote groene asperges met de grootste vraag in Europa en misschien wel de wereld. “De teeltomstandigheden zijn er uitstekend door enkele unieke kenmerken: het niet-bevloeide land is bijzonder vruchtbaar, de temperaturen zijn ideaal en het aantal zonne-uren perfect”, merkt Mónica Cuberos op.

"We hebben jaarrond groene asperges. In normale weersomstandigheden loopt het seizoen van maart tot juni. De klimaatverandering zorgt echter voor enkele datumwijzigingen in het seizoen. De afgelopen jaren is elk seizoen weer anders geweest. Het is telkens improviseren geblazen. Niemand weet wat de toekomst brengt... Twee seizoenen geleden daalden plots de temperaturen en de oogst werd met een maand uitgesteld waardoor ons product op de markt kwam samen met de asperges van Mexico en Peru", zegt Monica.

Los Gallombares is het grootste Europese teeltbedrijf van groene asperges. Het is opgericht in 1993 en sindsdien is het continu gegroeid: “Groene asperges winnen steeds meer aan populariteit vanwege hun gastronomische aantrekkingskracht en nutritionele eigenschappen (ze zijn ideaal voor caloriearme diëten, de asperge is een natuurlijk diureticum, het bevat veel vezels, enz.). Ook het feit dat het een groente is die op duurzame wijze geteeld kan worden, speelt een rol. De teelt vindt plaats op niet-bevloeide percelen. De asperge heeft weinig besproeiing nodig waardoor het water van de regen volstaat”, legt Mónica Cuberos uit.

“Met de afzet zijn we begonnen op nationaal niveau, waar we inmiddels vaste voet aan grond hebben dankzij onze erkende merken. Maar we zetten ons product momenteel af in heel Europa, Zwitserland, Australië, Canada en sinds vorig jaar ook in Singapore. En we blijven openstaan voor elke mogelijke markt."

“Met onze intens groene variëteit die een mooie vorm aanneemt en een unieke smaak heeft die alleen in ons gebied bekomen kan worden, hebben we een concurrentievoordeel. Klanten waarderen dit en bovendien weten ze dat we respectvol omgaan met het milieu, wat een meerwaarde is.”

De coöperatie, met in totaal 800 leden en 2.000 hectare, verwerkt jaarlijks 7 miljoen kilo. “Ons in vol seizoen bezig zien is indrukwekkend: we liggen nooit stil, we hebben 5 magazijnen continu operatief en een team dat er vol voor gaat maar tegelijk alles heel professioneel coördineert. Het is de enige manier om zulke volumes te verwerken én de kwaliteit te behouden”, zegt Mónica.


José Ángel Delgado en Mónica Cuberos op Fruit Attraction 2019

"Logistiek en netwerk zijn essentieel"
“Het klopt dat naast de aandacht voor een kwaliteitsproduct en de maatschappelijke verantwoordelijkheid de logistiek tegenwoordig een essentieel gegeven is. Het transport moet goed worden opgevolgd. We werken samen met competente transportbedrijven die erin slagen om de hindernissen te overwinnen zoals we die de afgelopen tijd hebben zien opduiken, veroorzaakt door externe factoren. De asperge is een delicaat product. De temperatuur in de vrachtwagens moet constant zijn en mag nooit de koudeketen breken. Kunnen vertrouwen op professionele bedrijven is de sleutel tot succes voor de Spaanse exportproducten. Dat geldt uiteraard ook voor het luchttransport van onze verzendingen naar Singapore”, legt Mónica uit.

“In de AGF-sector draait niet alles om uitbreiding. Het is bijna net zo belangrijk of zelfs nog meer om de relaties met de vaste klanten te onderhouden. We nemen niet alleen deel aan belangrijke beurzen om nieuwe afzetkanalen te openen, maar ook om het directe contact met onze vaste klanten te verzorgen”, zegt Mónica Cuberos over de aanwezigheid van de coöperatie op Fruit Logistica in Berlijn (hal 18, stand 11G).

Voor meer informatie:
Mónica Cuberos (hoofd marketing)
Los Gallombares
Ctra. de Priego s/n
18311 Ventorros de San José - Loja (Granada) Spanje
esp@losgallombares.es
www.losgallombares.es

Publicatiedatum: