Moeilijk seizoen voor zoete aardappelen in de Verenigde Staten

"We weten niet zeker of onze voorraden zoete aardappelen toereikend zullen zijn"

Na de sterke vraag in 2018, waardoor de voorraden zoete aardappelen in de Verenigde Staten volledig uitgeput raakten, hoopten telers in 2019 op een flinke oogst om hun voorraden aan te vullen en zo lang mogelijk aan de vraag te kunnen blijven beantwoorden tot de nieuwe oogst weer beschikbaar kwam. Voor telers in Mississippi bleek dit helaas niet het geval te zijn. Sylvia Clark van de Mississippi Sweet Potato Council zegt er het volgende over: "De totale oogst in Mississippi was gemiddeld en zeker niet de recordoogst waar telers op hadden gehoopt. Doorgaans zijn onze voorraden voldoende om in de vraag te voorzien tot de verse oogst in het najaar weer beschikbaar komt maar als gevolg van de problemen in 2018 ontstond er dit seizoen een gat in de aanvoer. We hadden gehoopt dat de oogst in 2019 toereikend zou zijn om dit te voorkomen maar het ziet er nu toch naar uit dat we dit jaar afstevenen op een  soortgelijke situatie."

Teveel water, te weinig water
Het weer was het grootste probleem voor de oogst in 2019, legt Clark uit. "Tijdens het planten viel er te veel neerslag waardoor het totale areaal is gekrompen. Vervolgens was er tijdens het groeiseizoen juist sprake van droogte waardoor de opbrengsten daalden. Eigenlijk verliep het hele seizoen van begin tot eind problematisch. Het was zelfs zo erg dat sommige zoete aardappelen helemaal niet werden gerooid."

De vroege aanplant kreeg dit seizoen de meeste problemen voor de kiezen. Aangezien de voorraden van 2018 niet toereikend waren voor het hele jaar begonnen veel telers al vroeg met rooien en dit heeft tot problemen geleid. "Iedereen begon ze vroeg mogelijk aan het seizoen en deze oogsten hadden dan ook het zwaarst te lijden. De latere oogsten leverden gelukkig betere resultaten op."

"Over het algemeen was ook de kwaliteit minder," zegt Clark. "Desondanks zijn deze zoete aardappelen toch op de markt gebracht. Het lijkt erop dat er een markt aan het ontstaan is voor producten die niet helemaal perfect zijn. Ze zijn prima eetbaar ook al zien ze er niet zo fraai uit en er zijn altijd mensen die voedsel nodig hebben. We hebben er dus hard aan gewerkt om deze producten binnen diverse segmenten van de markt af te zetten. De prijzen bleven erg goed en dat was natuurlijk een groot pluspunt voor ons. Als de prijzen hoog blijven, dan kunnen we dit seizoen hopelijk zelfs quitte spelen." 

Huidige overstromingen geen probleem
Terwijl het rooien van de zoete aardappelen al weken geleden eindigde, houden de weersproblemen in Mississippi aan, die in de regio zelfs tot overstromingen hebben geleid. Gelukkig ondervinden zoete aardappelen geen gevolgen van het slechte weer. "Overvloedige regenval kan problemen geven bij zoete aardappelen maar in deze tijd van het jaar is dat niet het geval. Het is echter wel zorgelijk want als deze overvloedige regenval een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt, dan kan het zeker gevolgen hebben voor ons seizoen. Voor nu is het zo dat de zoete aardappelen in koelhuizen opgeslagen liggen en is er niets aan de hand," aldus Clark. 

Landelijk congres van de Amerikaanse Sweet Potato Council
Van 26 tot 28 januari zal in Nashville voor de 58ste keer het landelijke congres van de U.S. Sweet Potato Council worden gehouden en dit jaar vind het evenement plaats in Mississippi. Dit congres is een geweldig platform om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de sector. Ook zullen er andere bijeenkomsten plaatsvinden, zoals van de Sweet Potato Collaborators Group, die voornamelijk bestaat uit onderzoekers die bijeenkomen om de teelt te verbeteren en de sector te innoveren. Daarnaast zal er een bijeenkomst worden gehouden onder leiding van de American Sweet Potato Marketing Institute, die voorop loopt in de ontwikkeling van exportmogelijkheden  voor Amerikaanse zoete aardappelen.

Het evenement wordt vooral bezocht door telers, verladers en verpakkers van zoete aardappelen. Volgend jaar zal Alabama gastheer zijn van het congres. 

Voor meer informatie: 
Sylvia Clark
Mississippi Sweet Potato Council
Tel: +1 (662) 325-1696
Email: shc48@msstate.edu  
www.mssweetpotato.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven