Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

India verlaadt 402 ton druiven naar Europese markten

Zo'n 30 containers met in totaal 402 ton Indiase druiven aan boord zijn onderweg naar Europese markten, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Dit seizoen registreerden zo'n 32.620 druiventelers zich bij de testinstantie GrapeNet van APEDA. Vorig jaar waren dit er nog ruim 43.172.

Jagannath Khapre, voorzitter van de Grape Exporters Association, zegt dat de druivenoogst forse schade heeft opgelopen als gevolg van de aanhoudende moesson, waarbij de verliezen tot wel 40% bedragen. Druiventelers verkeren in de veronderstelling dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vanwege de regenval zal leiden tot hogere residuen in het fruit en hebben daarom besloten om niet te exporteren. Een aantal van de importerende landen hanteert namelijk zeer strenge normen ten aanzien van residuen. 

Naast de export is de overheid van plan om ook biologische druiven te promoten met als doel om 10.000 boomgaarden te certificeren. Khapre vertelt dat hij verwacht dat de export naar Europa op het niveau van vorig seizoen zal blijven. De export naar Rusland is ook weer op gang gekomen. 

Vanaf de tweede week van januari zal de aanvoer groeien. Er zijn nog geen overeenkomsten getekend met Japan, Australië en Nieuw-Zeeland maar deze landen hebben al wel interesse getoond in de import van druiven uit India. 

India heeft haar druivenexportseizoen 2018-2019 afgesloten met een groei van 31% in de export naar Europa. De export naar Rusland, China en overige bestemmingen groeide met ongeveer 25% tot 30%. 

Volgens gegevens van het Agricultural and Processed Foods Development Agency (APEDA) groeide de druivenexport van het land van 92.286 ton in 2017-2018 naar 121.469 ton in 2018-2019. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren goed voor 90% van de totale export van Indiase druiven naar Europa. In 2017-2018 exporteerde India ter waarde van €24 mln druiven naar Europa, hoewel het jaarlijkse groeipercentage dat jaar wel afnam. 

Druiventelers in de staat Maharashtra beleefden ook een goed exportseizoen met een export van ruim 191.000 ton, een toename van 20%.

Dit seizoen moesten Indiase druiven het opnemen tegen druiven uit Zuid-Afrika en Chili. Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bleken dit seizoen de belangrijkste markten te zijn. 

 

Bron: FinancialExpress


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven