Fanie van der Merwe, Boplaas1743

Oudste familiebedrijf Zuid-Afrika breidt uit met citrus

Na 280 jaar appelen, peren en steenfruit te hebben geteeld in de regio Ceres, zag de familie Van der Merwe van Boplaas1743 kans om twee volledig aangeplante boomgaarden in de streek Simondium aan te kopen waarmee zij haar portfolio uit heeft gebreid met citrus. 

Het teeltbedrijf Marlenique Farm (foto: Frans van der Merwe)

De citrusboomgaarden op Marlenique Farm bestaan voor 80% uit late mandarijnenrassen, zoals Mor, Nadorcott, Valley Gold en African Sunset. Het overige deel bestaat uit vroege Satsuma's, sinaasappelen en citroenen. "We hebben veel kennis over de teelt van appelen en peren maar over citrus hebben we nog wel het één en ander moeten leren. Iedereen plant momenteel easypeelers aan en sommige rassen die de vorige eigenaar plantte, zijn gedateerd," geeft Fanie van der Merwe eerlijk toe. "Sommige rassen zijn niet meer in trek en we hebben ons flink moeten verdiepen in een aantal van de nieuwe rassen."

De Bergrivier stroomt door Marlenique Farm en voor het eerst in vier jaar heeft het bedrijf een 100%-toezegging voor het gebruik van water uit de rivier. Toen de droogte op zijn ergst was, werd de toezegging naar 10% teruggebracht met alle rampzalige gevolgen van dien. Er werd op grote schaal druppelirrigatie aangelegd waarmee het bedrijf haar waterverbruik tot 40% heeft kunnen reduceren (minder tijdens hete periodes). 

In Warm Bokkeveld worden momenteel vroege Bon Chretien-peren (Williams of Bartlett) geplukt. "Het perenseizoen ziet er goed uit omdat de Europese perenvoorraden 20% lager zijn. Voor appelen zou het echter weleens een uitdagender jaar kunnen worden." De perenrassen Forelle en Packhams Triumph zijn ook erg belangrijk voor het bedrijf. 

In Koue Bokkeveld teelt het bedrijf appelen, waaronder de vertrouwde rassen Golden Delicious, Panorama Golden (het laatstgenoemde ras is voornamelijk voor de lokale markt bestemd) en Granny, evenals verschillende clubrassen.  

Perziken en easypeelers, geplukt op de bedrijven van Boplaas1743 

“Dertig procent van onze appelen zijn bestemd voor Afrika, wat een grote groeimarkt voor ons is. We willen ook beginnen met rode appelrassen, zoals de nieuwe rassen Big Bucks (Flash Gala) en Early Red One. De lokale markt voor rode appelen is erg goed en daarnaast kunnen deze appelen goed worden bewaard, namelijk tot wel negen maanden."

Vorig jaar februari werd op Marlenique een innovatief, drijvend zonnepanelenproject onthuld dat bedoeld was om minder afhankelijk te worden van de landelijke stroomvoorziening, die nogal onbetrouwbaar is. Het installeren van de drijvende zonnepanelen was 15% tot 20% duurder dan het installeren aan land maar het voorkomt de verdamping van het water en het verkoelende effect van het water verhoogt de opbrengst van de panelen met zo'n 6% tot 8%. De lokale gemeente Drakenstein neemt de overtollige stroom af, waarmee het project deels kon worden gefinancierd. Het bedrijf zou graag nog afhankelijker van zonne-energie worden op haar bedrijven. 

Fanie van der Merwe van Boplaas1743 met op de achtergrond het drijvende zonne-energieproject. 

“Onze focus is wat afgedwaald van alleen de teelt en we werken momenteel aan de bouw van ons eigen pakstation in Marlenique. Op dit moment maken we gebruik van twee tot drie exportbureaus maar we ontwikkelen ook een eigen merk omdat de aantallen blijven groeien," vervolgt Fanie. "Het totale areaal van al onze bedrijven samen bedraagt 500 hectare."

"Deze regio biedt veel potentie voor ecotoerisme en dat is iets wat we verder willen onderzoeken, zowel hier op Marlenique, waar de Bergrivier over ons bedrijf stroomt, als in Koue Bokkeveld, waar de bergtoppen in de wintermaanden besneeuwd zijn. 

“De politieke en economische toestand van het land blijft zorgwekkend," zegt hij. "Het voornaamste voor ons is het beste zijn in de wereld. Je moet direct in contact staan met je klanten want communicatie is van het grootste belang. Wij menen dat we de besten zijn in appelen, peren en citrus."

Voor meer informatie:
Fanie van der Merwe
Boplaas1743
Tel: +27 23 317 0040
Email: info@boplaas1743.co.za
https://www.boplaas1743.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven