In Noorse dorpen wordt minder groenten en fruit gegeten dan in de steden

Slechts één op de vier Noren eet de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Mannen, die buiten de steden wonen, eten het minste groenten en fruit, zo toont nieuw onderzoek aan.

Cijfers van het gezondheidsonderzoek ‘Hunt 4’ in Trøndelag (een provincie in Midden-Noorwegen, waar Trondheim ligt) tonen aan dat er grote verschillen zijn wat betreft geografie en geslacht. Eerder was al bekend dat vrouwen over het algemeen gezonder eten dan mannen. Nu blijkt ook dat mensen in stedelijke gebieden meer groenten en fruit eten dan mensen in buitengebieden.

Een voorbeeld uit het onderzoek is het verschil tussen mannen in de gemeenten Levanger en Namsskogan. In Levanger, een stedelijke gemeente, geeft 33,8 procent aan dat ze zelden groenten eten. In de landelijke gemeente Namsskogan geeft maar liefst 48,2 procent hetzelfde antwoord.

Daarnaast antwoordt 46,7 procent van de mannen in Levanger dat ze vaker dan 0-3 keer per week fruit eten tegenover slechts 28 procent in Namsskogan.

Verrassend
De burgemeester van de gemeente Namsskogan, Stian Brekkvassmo, was zich er niet van bewust dat het er zo slecht voor stond: “Het is niet zo dat de supermarkten in onze gemeente een slecht aanbod hebben en zo mensen ervan kan weerhouden om gezond te eten, dus dat is geen excuus.”

Ook Karl Martin Viken van het teeltbedrijf Viken Gartneri is verrast. Zijn bedrijf staat in de gemeente Frosta, dat een van de beste gemeenten van Trøndelag is wat betreft groententeelt. “Het is wel bijzonder dat wij zo weinig groenten en fruit eten, terwijl het juist hier geteeld wordt.” In de gemeente Frosta zegt 54,4 procent van de mannen zelden fruit te eten. Daarbij eet 35,4 procent slechts nul tot drie keer per week groenten.

Internationale interesse
De gezondheidsonderzoeken in Trøndelag (Hunt) vinden plaats sinds de jaren tachtig. Het huidige onderzoek, Hunt 4, werd vorig jaar afgerond en had 55.000 deelnemers. Het is daarom een zeer goede afspiegeling van gezondheidsgegevens en biologisch materiaal, ook in internationaal verband. De antwoorden in Hunt 4 liggen iets lager dan het gemiddelde van het land, maar volgens leider Steinar Krokstad is de uitdaging in het hele land gelijk: “Dat mensen in steden meer groenten en fruit eten, komt waarschijnlijk door meer focus op de levensstijl. Dat hangt samen met dat het opleidingsniveau in steden hoger is.”

In Noorwegen eet vandaag de dag krap één vierde van de bevolking de aanbevolen ‘vijf per dag’. In tien jaar tijd is de consumptie van groenten onder Noren gestegen, terwijl de fruitconsumptie is gedaald.

Veel voordelen
Hunt-leider Steinar Krokstad is verrast over de uitkomsten: “Als je denkt aan hoeveel informatie er te vinden is over de voordelen van het eten van groenten en fruit, dan is het verrassend.”

Gerd Byermoen van frukt.no (een stichting ter bevordering van de consumptie van groenten en fruit), sluit zich daarbij aan: “Vorig jaar antwoordde 68 procent van de Noorse bevolking dat ze het belangrijk vond om de ‘vijf per dag’ te halen, maar slechts 25 procent doet dat daadwerkelijk.”

Nummer 5 in Europa
In een Europees onderzoek, dat onderzoekt hoeveel groenten en fruit men eet, ligt Noorwegen op een vijfde plaats. Byermoen: “Het is misschien niet zo gek dat Spanje en Frankrijk het beter doen, als je denk aan hun klimaat en assortiment. Wat misschien wel opvalt, is dat zowel Groot-Brittannië als Finland het beter doen. Dat is wellicht te verklaren omdat Noren het grootste deel van hun groenten tijdens het avondeten eten. Zo neemt zes op de tien Noren een lunchpakket mee, dat vaak bestaat uit brood met beleg. In de met Noorwegen vergelijkbare landen eet men meer groenten als lunch.”

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven