Niek Schelling landbouwraad in Senegal

Netwerk Nederlandse landbouwraad uitgebreid naar Senegal

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met zijn landbouwradennetwerk prominent aanwezig in Oost-Afrika, maar nog nauwelijks in West-Afrika. Vanwege de noodzaak van agrarische ontwikkelingen in dit deel van Afrika vindt hier uitbreiding van het netwerk plaats.

In 2018 is Bram Wits als landbouwraad begonnen voor de landen Ghana, Ivoorkust en Nigeria. Zijn standplaats is Accra, de hoofdstad van Ghana. Het werkgebied van Niek Schelling is nu uitgebreid met Senegal. Het is sinds afgelopen najaar landbouwraad in het land en was dat al eerder in Marokko.

Afzet van Nederlandse uien
Voor de Nederlandse uienhandel is Senegal een belangrijk land. Op de lijst van landen buiten Europa waar uien uit ons land worden afgezet, staat Senegal bovenaan.

Het land is interessant als afzetmarkt voor de Nederlandse agrofoodsector en niet alleen voor uien, zegt Schelling. “De inzet van LNV is er komende jaren vooral op gericht om de agrarische productie in het land zelf verder te ontwikkelen. De potentie is er wel, bodemkwaliteit en klimaat zijn uitstekend, zeker voor tuinbouwgewassen. Op termijn kan Senegal een belangrijke producent van voedselgewassen worden voor heel West-Afrika.”

Sperziebonen en aardappelen
Nederlandse tuinders hebben Senegal al ontdekt. Een aantal van hen produceert sperziebonen en aardappelen, meestal in joint venture met lokale ondernemers. Deze samenwerking is nodig om grond te kunnen huren of kopen. De boontjes worden vooral geëxporteerd naar Nederland en vervolgens deels doorgevoerd naar omringende Europese landen.

“De uitdaging is nu om de productie op bedrijven van Senegalese boeren te verhogen”, zegt Schelling. “Er is grote behoefte aan uitgangsmaterialen, meststoffen,  landbouwwerktuigen en, niet op de laatste plaats, kennis. Nederlandse leveranciers kunnen hier een rol bij spelen.”

Verliezen in de keten
De postharvest-verliezen zijn in Senegal groot. Als het gaat om uien, ligt het verlies op zo’n 45%. Gebrek aan goede opslag- en transportfaciliteiten is daarvan de belangrijkste oorzaak. Met gekoelde opslag en beter vervoer kan het verlies teruggebracht worden naar 5%. Schelling: “Terugdringing van de verliezen is belangrijk voor de voedselzekerheid. En ook voor het inkomen van de producenten. Boeren die hun producten langere tijd kunnen bewaren, zijn minder afhankelijk van de marktprijs in het hoogseizoen.”

Verwerken en verpakken
Ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van de tuinbouw staat hoog op de prioriteitenlijst van landbouwraad Schelling. “Daarbij gaat het om de hele keten. Van kennisoverdracht aan boeren tot bewaren, verwerken en verpakken van producten. Ook op het gebied van transport, marktontwikkeling en export is behoefte aan deskundigheid.”

Mangoteelt
In Senegal worden ook veel mango’s geproduceerd. Door ziekten en plagen ligt de productie op een relatief laag niveau, terwijl volgens Schelling Nederlandse fruitimporteurs grote belangstelling hebben voor Senegalese mango’s. “Nederlandse handelaren stellen hoge eisen aan importfruit. Aanwezigheid van insecten en residuen van bestrijdingsmiddelen wordt niet op prijs gesteld. Dit vraagt om inzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Een bedrijf als Koppert kan hier een rol bij spelen.”

Bron: Ministerie van LNV

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven