USDA: citrus annual Mexico

Export Mexicaanse citrus neemt naar verwachting toe

Mexico blijft de op één na grootste producent van limes ter wereld. Telers verwachten dit jaar een licht verbeterde opbrengst in vergelijking met 2019. De teelt van grapefruits is de afgelopen jaren gestaag toegenomen als gevolg van de voorkeur om gezondere voedingsmiddelen in het dagelijkse dieet op te nemen.

De droogte blijft de teelt van citrus in een aantal regio’s in de beginmaanden van het verkoopseizoen 2019/20 belemmeren, wat leidt tot een vergelijkbaar productieniveau als in 2018/19. De uiteindelijke productie zal variëren, afhankelijk van het weer in de loop van het jaar. Volgens bronnen zal de Mexicaanse export van citrus naar verwachting toenemen als gevolg van de sterke internationale vraag en de aantrekkelijke prijzen.

Sinaasappelen
Van alle citrus hebben de sinaasappelen het grootste areaal in Mexico. Voor 2019/20 wordt een areaal van 344.420 ha verwacht, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. Sonora, een provincie in het noordwesten van Mexico, heeft doorgaans de beste opbrengst van het land met 28 ton/ha. De opbrengsten voor 2018/19 in andere regio’s waren enigszins laag met 13,7 ton/ha als gevolg van het weer (hoge temperaturen en droogte). Voor 2019/20 is de raming 13,9 ton/ha. Totaal verwacht men 4,4 mln ton sinaasappelen te kunnen oogsten het komend jaar.

Uit de staat Veracruz komen de meeste sinaasappelen, goed voor 50% procent van het beplante areaal en 55% van de totale teelt in 2018/19 volgens SIAP. Andere belangrijke producerende staten zijn o.a. Tamaulipas, San Luis Potosi, en Puebla.

Sinaasappel is de belangrijkste zoete citrus die in Mexico wordt gegeten, met een jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking van 37,4 kg. De sinaasappelvariëteiten die in Mexico worden geteeld, zijn onder andere Valencia, Lane Late Navel en Navelina. Valencia sinaasappelen zijn sappig en zoet en worden in mei geoogst. Valencia is de meest geteelde variëteit in Mexico en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van sappen. De Lane Late Navel wordt in februari geoogst en vers geconsumeerd. Deze variëteit is niet geschikt voor het maken van sap, omdat het een hoge zuurgraad heeft. Navelina wordt op zijn beurt vers geconsumeerd en ook gebruikt voor sappen. Deze variëteit wordt geoogst vanaf december.

Mexico importeert zelf sinaasappelen uitsluitend uit de Verenigde Staten, voornamelijk voor consumptie in het grensgebied. Mexico heeft een prijsgevoelige fruitmarkt en de prijzen van geïmporteerde Amerikaanse sinaasappelen zijn hoog in vergelijking met de binnenlandse prijzen. Het grootste deel van de geïmporteerde sinaasappelen wordt verkocht langs de grens of in dure supermarkten.

HLB
Net als andere citrustelende landen wordt Mexico geconfronteerd met problemen met de vergroening van citrusvruchten, of Huanglongbing (HLB). De ziekte, die wordt veroorzaakt door bacteriën die door psyllidae worden verspreid, zorgt ervoor dat citrusbomen misvormde, gedeeltelijk groene vruchten produceren. In Mexico werd deze ziekte voor het eerst in 2009 ontdekt. Sindsdien heeft de National Service of Agricultural Food Safety and Quality (SENASICA) een uitgebreid monitoringprogramma voor de ziekte geïmplementeerd. HLB is in heel Mexico gedetecteerd in citrusteeltgebieden. In de producerende staten, waaronder Veracruz, Tamaulipas, San Luis Potosi, en Nuevo Leon, is HLB waargenomen. In 2019 is in Baja California HLB langs de grensstreek tussen Californië en Mexico geconstateerd.

Sinaasappelsap
De productie van diepgevroren geconcentreerd sinaasappelsap is in Mexico de laatste jaren voortdurend toegenomen vanwege de grotere internationale vraag en de veranderende gewoontes en voorkeuren van de consument. De Verenigde Staten en Nederland zijn de grootste afzetmarkten, Groot-Brittannië is de grootste groeimarkt. De productie voor 2019/20 wordt geraamd op 195.500 ton, iets meer dan in het vorige verkoopseizoen.

De consumptie van sinaasappelsap in Mexico is stabiel. Mexicaanse consumenten geven over het algemeen de voorkeur aan vers geperst sap boven commercieel verwerkt sinaasappelsap. In restaurants en hotels wordt het wel gebruikt of verwerkt.

Op basis van een overeenkomst uit 2011 mag Mexico 8.000 ton naar Japan exporteren tegen een gereduceerd tarief van 5%. Ook mag Mexico 30.000 ton naar de Europese Unie (EU) exporteren tegen een verlaagd tarief van 15% op basis van de Mexico-EU-vrijhandelsverdrag. De Amerikaanse markt wordt door de Mexicaanse exporteurs echter als lucratiever en geliefder beschouwd.

Limes/citroenen
Mexico is de op één na grootste teler van limes ter wereld, en de vrucht is na de sinaasappelen de voornaamste geplante citrus in Mexico. Er worden een aantal soorten limoenen/citroenen geteeld: Perzische limoen (Citrus × latifolia), Key limoen (Citrus × aurantiifolia) en Italiaanse citroen (Eureka).

Voor 2019/20 wordt een areaal van 205.102 ha geraamd, dat is iets meer dan vorig jaar. De staat Veracruz is de belangrijkste producent van Perzische limoen in Mexico, waar het hele jaar door wordt geteeld. Het areaal in 2018/19 bedroeg 96.228 hectare, 2% meer dan in het voorgaande jaar, als gevolg van investeringen van telers om aan de lokale en internationale vraag te kunnen voldoen.

Afhankelijk van de Amerikaanse vraag gaat ongeveer 50-60% van de Perzische limoen uit Veracruz - ongeveer een derde van de totale Perzische limoenproductie - naar de exportmarkt. Perzische limoenen die niet voldoen aan de hogere kwaliteitseisen van de exportmarkt worden binnen Mexico verbruikt. De meeste Key limoenen gaan naar de binnenlandse versmarkt, maar de export neemt toe. In het algemeen wordt ongeveer 16-20% van de totale Key limoenteelt verwerkt. Italiaanse citroentelers in Tamaulipas geven aan dat ongeveer 40% van hun oogst naar de exportmarkt gaat, en 60% naar de sapverwerkingsindustrie. Italiaanse citroentelers uit andere staten zeggen dat ongeveer 35% van hun oogst bestemd is voor consumptie.

Limoenen uit Michoacán, Kolyma en Oaxaca worden op de groothandelsmarkt verkocht in dozen van 18-20 kg, terwijl die uit Guerrero worden verkocht in zakken van 20-22 kg. Perzische limoenen worden op de groothandelsmarkten verkocht in zakken van 50-100 kg.

De export voor 2019/20 wordt geraamd op 755.000 ton. Hoewel Mexico de afzet in Europa en Japan uitbreidt, wordt ongeveer 40% naar de Verenigde Staten en Canada verscheept.

Grapefruit
Mexico is de derde grootste producent van grapefruit ter wereld. Er worden drie soorten grapefruit verbouwd in Mexico: rode, roze en witte pulpvariëteiten. De rode pulpvariëteit, zoals de Star Ruby en de Rio Red, wordt geteeld in de staten Tabasco, Campeche, Michoacán, Nuevo León, Tamaulipas, en Veracruz. Ze worden voornamelijk als vers fruit en geschilde plakjes naar de Verenigde Staten en Europa geëxporteerd. De markt voor deze variëteit is nog steeds groeiende, waardoor er meer wordt verbouwd de laatste jaren.

De roze vruchtvleessoort wordt vers geconsumeerd. De vraag op de markt is verminderd in de laatste jaren, omdat de consument de voorkeur geeft aan de rode pulpvariant. Witvlezige variëteiten worden geproduceerd in Tamaulipas en Veracruz en worden gebruikt voor de productie van sap en geschilde plakjes. De vraag naar geschild en gesneden witvlezige grapefruit voor de export is toegenomen, waardoor de telers in Tamaulipas en Veracruz erover denken over te stappen op deze witte-vlezige variëteiten.

Het totale areaal voor 2019/20 zal naar verwachting toenemen tot 21.547 ha, 3% meer dan in 2018/19. De staten Veracruz en Michoacán zijn de grootste producenten van grapefruit. Veracruz is goed voor 60% van de Mexicaanse grapefruitproductie, gevolgd door Michoacán met 16%, Tamaulipas met 8% en Nuevo Leon met 5%.

Voor 2019/20 wordt een opbrengst van 24 ton/ha verwacht, wat vergelijkbaar is met het vorig jaar. Veracruz heeft de hoogste rendementen van het land, tussen 20 en 36 ton/ha. De staat Michoacán heeft een opbrengst tussen 9 en 14 ton/ha. De staat Nuevo Leon heeft over het algemeen een opbrengst tussen 11 en 14 ton/ha.

Het verbruik van grapefruit voor 2019/20 wordt geschat op 352.000 ton. Er is veel vraag naar grapefruit, omdat het wordt gezien als een caloriearme (gezonde) voeding. Volgens de telers en de industrie is ongeveer 20% van de productie bestemd voor verwerking. Deze schatting is echter grotendeels afhankelijk van de vraag naar geschild fruit in de internationale markt en de vraag naar sap op de binnenlandse en internationale markten. Naar verwachting zal er 95.000 ton grapefruit verwerkt worden het komende jaar.

De export van grapefruit wordt voor 2019/20 voorspeld op 23.000 ton als gevolg van een hogere productie en internationale vraag. De staat Nuevo Leon is de grootste exporteur van grapefruit in Mexico. Volgens de telers is de vraag vanuit Europa sterk en biedt het betere prijzen dan de VS. De export naar de Verenigde Staten vertegenwoordigt 30% en de resterende 70% gaat naar Europese en Aziatische landen.

Bron: USDA Citrus Annual Mexico


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven