Javier Fernández, Tropical Millennium:

"Mango heeft meer potentieel dan avocado in Europa, pitaya nog steeds onbekend"

Het bedrijf Tropical Millennium uit het Spaanse Malaga biedt jaarrond avocado's, mango's, papaya's en pitaya's aan. De pitaya, ook bekend als dragonfruit, is het laatste nieuwe product dat het bedrijf afzet op de Europese markten, vooral in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.


Tropische boomgaard van het Andalusische teeltbedrijf

Sinds enkele jaren neemt het tropisch fruit een hoge vlucht, zowel wat de consumptie als de teelt betreft. De avocado heeft de grootste groei doorgemaakt en het ziet er niet naar dat het al zijn plafond bereikt heeft, althans niet op korte of middellange termijn. Ander fruit zoals mango, papaya of pitaya volgen hetzelfde spoor, maar in een ietwat langzamer tempo. Er is wel een constante groei voor elk van de drie.

Malaga heeft inmiddels een stevige reputatie als teeltgebied voor avocado en mango. Ook de afzetpartijen zijn er stevig verankerd. Toch zijn er maar weinig bedrijven die zich ook wagen aan diversificatie en andere exotische producten in hun assortiment opnemen.

“Ongeveer anderhalf jaar geleden maakten we kennis met de verschillende variëteiten van de pitaya en vandaag kunnen we bevestigen dat het fruit volwaardig deel uitmaakt van ons assortiment. Dit fruit heeft veel potentieel door z’n gastronomische eigenschappen en mogelijkheden maar is nog vrij onbekend in Europa. De weg is bijgevolg nog lang. Het prijsniveau ligt hoog, ook al proberen we via akkoorden een competitieve prijs te bekomen. In vergelijking met ander exotisch fruit is het evenwel nog duur. Er is veel werk aan de winkel om consumenten te overtuigen van dit innovatieve en ongewone fruit te proeven”, zegt Javier Fernández, de CEO van Tropical Millenium.

Javier Fernández, CEO van Tropical Millenium

Hoewel de pitaya ook in Malaga wordt geteeld, gaat het nog maar om kleine hoeveelheden. "Het merendeel wordt geteeld in Marokko en Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Colombia," zegt Javier Fernández. Spanje is de belangrijkste markt waar het bedrijf de pitaya afzet, hoewel het aantal bestellingen van Frankrijk en andere Europese landen toeneemt.

“Avocado-verkoop herstelt zich”
Het seizoen van de Hass-avocado in Spanje begon eind november in het gebied La Axarquía in Malaga en aan de Costa Tropical van Granada. De prijzen zakten kort na het begin van de oogst in, maar vorige week begon de vraag zich te herstellen.

"Er was eigenlijk geen echt doorslaggevende reden waarom de markt ineenzakte", zegt Javier Fernández. “De volumes waren vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar de prijs was zo hoog dat de supermarktketens geen acties meer deden. De vraag daalde dan ook aanzienlijk tijdens de kerstvakantie. Nu de voorraden oud fruit van andere landen worden opgeschoond, zal de vraag weer geleidelijk toenemen."

"Mango heeft meer potentieel dan avocado"
Het Spaanse mango-seizoen vond plaats tussen september en begin november en nu komt het fruit voornamelijk uit Peru. De Peruaanse mango overspoelt de markt met een overvloedig aanbod en kleine maten.

M de premium, ready-to-eat mango's

Volgens Javier Fernández heeft de mango zelfs meer potentieel dan de avocado. "Als we in Europa jaarrond een mango konden leveren met de kwaliteit die het Spaanse product tussen augustus en november biedt, zou de jaarlijkse consumptie verdubbeld of verdrievoudigd worden."

"De Braziliaanse papaya garandeert het hele jaar door kwaliteit" 
Het bedrijf uit Malaga is ook specialist in de afzet van papaya’s. “De Braziliaanse papaya is voor ons de meest betrouwbare, zowel wat betreft de kwaliteit als de leveringsgarantie gedurende het hele jaar. Papaya wordt ook in sommige delen van Zuid-Spanje en op de Canarische eilanden geteeld, maar uit ervaring weten we dat de consument de voorkeur geeft aan het Braziliaanse product."

"De kwaliteit en de smaak zijn uitstekend, zoals ook de steeds stijgende afzet laat vermoeden. Je kunt de afzetvolumes niet vergelijken met die van avocado’s, maar de papaya blijft toch maar doorgroeien en zou binnen enkele jaren wel eens in de buurt kunnen komen van de mango."

Voor meer informatie:
Vanesa Moreno 
Tropical Millenium
Mobiel: +34 678 403 629 (Spanje)
Tel: +34 952 549 881 
vanesa.m@tropicalmillenium.com
www.tropicalmillenium.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven