Raakt voorraad Poolse appelen uitgeput?

In de periode van oktober tot december waren de prijzen die betaald werden voor Poolse appelen dubbel zo hoog als het jaar daarvoor. Hoewel de prijzen zich nu enigszins lijken te stabiliseren, is de kans groot dat de prijzen nog verder stijgen zodra de voorraden appelen uit bewaring uitgeput beginnen te raken.

De lagere beschikbaarheid van Poolse appelen op de markt zal niet alleen bijdragen aan een lagere export maar tegen het einde van het seizoen ook kunnen leiden tot problemen op de binnenlandse markt. 

Volgens Timur Almaszy, exportmanager van de Poolse appelexporteur Bart-Ex, hebben sommige telers de helft van hun oogst verloren als gevolg van de weersomstandigheden in het voorjaar. "Zoals iedereen nu wel zal weten, verloopt het appelseizoen in Polen totaal anders dan het voorgaande. In heel Polen bedraagt de oogstdaling gemiddeld tussen de 25% en 30%. Dit loopt echter per gebied nogal uiteen. In sommige boomgaarden liggen de verliezen rond de 40% tot 50% of zelfs nog hoger. De vraag op de binnenlandse markt in Polen is stabiel, hoewel ik denk dat er tegen het einde van het seizoen, dat uiteraard veel eerder dan gebruikelijk zal eindigen, leveringsproblemen zullen ontstaan. Er zal echter niet abrupt een einde aan het seizoen komen."

De lagere aanvoer heeft gevolgen voor de prijzen van Poolse appelen, die op een bepaald moment zelfs verdubbelden ten opzichte van vorig seizoen. "Bij aanvang van het seizoen in oktober waren de prijzen twee maal zo hoog als het jaar daarvoor. Deze hoge prijzen hielden tot december aan, hoewel ze ook nu nog aan de hoge kant zijn. Ik verwacht dat de prijzen nog licht zullen stijgen, aangezien veel koelhuizen al in maart of april door hun voorraden appelen heen zullen zijn," legt Almaszy uit. 

Het seizoen is echter nog niet voorbij en Bart-Ex verwacht dan ook nog de nodige uitdagingen tegen te komen. Almaszy hecht veel belang aan transparante communicatie naar de klanten toe zodat deze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. "De grootste uitdaging voor ons is het garanderen van een consistente aanvoer aan onze vaste klanten gedurende het resterende deel van het seizoen en tegelijk open blijven staan voor nieuwe kansen. We moeten uiteraard extra zorg besteden aan de kwaliteit omdat deze minder goed is dan voorgaande seizoenen. Ondanks de lagere kwaliteit van de appelen zijn de prijzen wel hoger, dus we willen onze klanten zeker niet teleurstellen." 

"De hogere prijzen hebben rechtstreeks gevolgen op de vraag van andere markten," vervolgt Almaszy. "De vraag voor de exportmarkt is dit seizoen veel lager maar dit komt voornamelijk door de hoge prijzen. De aantallen die we exporteren zijn ook iets lager dan vorig seizoen. Onze belangrijkste afzetmarkten zijn landen in Midden-Europa, Wit-Rusland, Egypte en wat landen in het Verre Oosten. Om deze markten vast te houden in deze moeilijkere tijden is het belangrijk om deel te nemen aan vakbeurzen zoals Fruit Logistica. Deze vakbeurs is de meest toonaangevende ontmoetingsplaats voor de internationale sector, waar we onze vaste klanten weer zullen ontmoeten en kunnen informeren over de huidige situatie. We moeten uiteraard ook oog blijven houden voor nieuwe mogelijkheden en we staan daarom altijd open voor nieuwe ideeën en exportbestemmingen," zegt Almaszy tot slot. 

Tijdens Fruit Logistica in Berlijn is Bart-Ex te vinden in Hall B, City Cube, Stand D-09.

Voor meer informatie:
Timur Almaszy
Bart-Ex
Tel: +48 605466474
Email: office@bart-ex.com.pl
www.bart-ex.com.pl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven