Turkse fruitexporteur Eren Tarim:

"We verwachten dat bedrijven die zich niet aan klimaatverandering aanpassen het moeilijk gaan krijgen"

"Als gevolg van de opwarming van de aarde verschuiven de seizoenen in Turkije waardoor het afzetvenster van bepaalde AGF-categorieën tot wel 15 dagen is verschoven. Ook vanwege de onvoorspelbare neerslagpatronen moeten telers zich in toenemende mate aanpassen. Als zij dat niet doen, dan zullen ze het erg moeilijk krijgen," waarschuwt de Turkse Coskun Eren van Eren Traim. 

In 2019 heeft het Turkse fruitexportbedrijf Eren Tarim flink geïnvesteerd. Volgens marketingmanager Coskun Eren hebben deze investeringen zich terugbetaald. "We hebben vorig jaar veel projecten gerealiseerd, waaronder de installatie van nieuwe ethyleen- en opslagunits. Dankzij deze investering hebben we zo'n 50% minder problemen gehad met onze transittijden van meer dan 20 dagen. Dit resultaat overtrof eigenlijk onze verwachtingen. In 2019 hebben we een aantal projecten gepland waarvan we hopen dat ze in 2020 de eerste vruchten af zullen werpen. Ons doel voor het jaar 2020 is het opschalen van onze fruitexport en dan met name de aantallen nectarines voor de Russische markt en de hoeveelheden vijgen en kersen voor de Europese markt."

Eén van de investeringen van Erem Tarim betreft de bouw van een verwerkingsfaciliteit voor sap en concentraat in de buurt van de fabriek van het bedrijf. "Dit biedt ons het grote voordeel dat we ook producten klasse 2 kunnen benutten en ook biedt het onze nieuwe mogelijkheden op de exportmarkt," legt Eren uit. "In 2019 zijn we ook begonnen met het opzetten van een import- en doorvoerkantoor binnen ons bedrijf en dit kantoor zal in 2020 operationeel worden. Het doel van dit kantoor is om onze klanten producten van over heel de wereld aan te kunnen bieden, waarbij we onze leveranciers zeer zorgvuldig kiezen zodat zij voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden van Erem Tarim."

Eren verwacht dat de opwarming van de aarde in het nieuwe jaar een nog grotere rol zal gaan spelen. "Dit komt voor ons niet als een verrassing meer maar is een realiteit geworden waar we mee om moeten leren gaan. We denken dan ook dat bedrijven die er niet in slagen om zich aan het veranderende klimaat aan te passen het moeilijk zullen krijgen. Vorig jaar verschoven de seizoenen in Turkije met zo'n 10 tot 15 dagen als gevolg van de hoge temperaturen en ook de neerslagpatronen worden met het jaar grilliger. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat dit ook elders op aarde het geval is. We willen ons aan de opwarming van de aarde aanpassen door onze oogstprioriteiten te veranderen en door nieuwe leveranciers over heel de wereld te zoeken," legt Eren uit. Hij verwacht bovendien dat de technologie zich steeds verder zal ontwikkelen ten gunste van de sector. "Ik denk dat technologie een steeds grotere rol zal gaan spelen binnen de tuinbouw, zoals nieuwe bewaar- en oogsttechnieken, nieuwe rassen en een aanpassing van de gewassenrotatie voor telers, waardoor ook de marketing- en afzetstrategieën zullen moeten worden aangepast."

Eren Tarim maakt zich op voor het jaar 2020 waarin het nog meer AGF hoopt te exporteren. "Ons voornaamste doel is het verhogen van de fruitexport en het operationeel maken van ons import- en doorvoerkantoor. In 2019 waren we verbaasd door de agressieve prijsbenadering van China met betrekking tot de citrusexport en we denken dat deze trend ook in 2020 aan zal houden. We zullen daarom onze strategie hierop af moeten stemmen," vervolgt Eren. De exporteur verhandelt echter niet alleen citrus en verwacht ook enkele wijzigingen in haar overige fruitcategorieën. "Voor producten als kersen en vijgen merken we dat de consumptiepatronen in Europa aan het veranderen zijn. De traditionele tactieken werken niet meer zo goed en moeten daarom worden aangepast. In 2020 zal ook eindelijk de Brexit plaats gaan vinden en dat betekent dat we ons goed hebben voorbereid op alle veranderingen die dit met zich mee zal brengen."  

In februari zal Eren Tarim haar producten in Berlijn presenteren tijdens de vakbeurs Fruit Logistica. “Net zoals de afgelopen tien jaar zijn we ook dit jaar weer te vinden in onze stand, Hall 1.1 Stand C-08 in het Turkije Paviljoen. Het belangrijkste doel van onze deelname aan deze beurs zijn de persoonlijke contacten. We werken immers met mensen en niet met machines. Dit jaar hopen we ook betrouwbare leveranciers te ontmoeten. Globalisering wordt ieder jaar belangrijker en als we hierop in willen spelen dan is Fruit Logistica het ideale evenement," zegt Eren tot slot. 

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
Tel: +90 324 454 1487-88
Mobile: +90 533 695 5802
Email: Coskun@erentarim.com 
www.erentarim.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven