inzet incassobureau tegen Britse retail 'onnodig'

Curator QQ hekelt mislopen 90.000 euro in afhandeling faillissement

Tholen - Na het faillissement van handelsbedrijf Quality Queen staat er nog een bedrag van ruim 3 miljoen euro aan debiteuren open, onder meer bij Britse retailers waaraan QQ leverde. Door de Rabobank is daartoe een curator ingeschakeld, maar curator mr. Souren hekelt die inzet in een eerste faillissementsverslag.

"De ervaring leert dat in deze sector vorderingen jonger dan
90 dagen over het algemeen (zelfs zonder enige aanschrijving) volledig binnenkomen.

Het gaat bij deze incasso-opdracht bovendien om een beperkte inspanningsverbintenis. De boedel loopt hiermee derhalve een
betrekkelijk eenvoudig te realiseren actiefpost mis van tenminste € 90.000."

Schuld met factor 50 verhoogd in de zomer van 2019
De opbrengst uit de inning van de openstaande debiteuren komt in beginsel aan de Rabobank ten goede als eerste pandhouder, zo valt in het verslag te lezen. Die bank liet op 5 december 2019 aan QQ weten dat het niet langer wilde financieren, waarna het handelsbedrijf (en later ook de verpakkingstak 'Services') zich genoodzaakt zag faillissement aan te vragen. 

Op dat moment had Services zich al sinds 2 juli 2019 medelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld bij Rabobank voor de schulden van de verkooptak Sales. De schuld van Sales nam daardoor toe met factor 50. Door de curator is deze aansprakelijkheidsstelling op 20 december vernietigd, al is de Rabobank het daar niet mee eens. Volgens de bank is vernietiging niet in het belang van de schuldeisers van de verkooptak. Onderzoek in deze loopt nog.

7,2 miljoen verlies in 2019
In totaal leed QQ in 2019 een verlies van 7,2 miljoen euro op een omzet van 70,9 miljoen. Bijkopen van paprika's door tegenvallende oogsten en het ontbreken van een clausule om die kosten niet alleen te hoeven dragen lagen daaraan ten grondslag. Naar andere oorzaken van het faillissement doet de curator nog onderzoek.

De jaren voor 2019 vertoonde de omzet nog een stijgende lijn en werd telkens een plusje van tussen de 1 en 3 ton behaald. De verpakkingstak Services, waarbij de activiteiten voornamelijk bestonden uit het beschikbaar stellen van werknemers voor verpakkingswerkzaamheden, leed wel al sinds 2016 verlies. 

Lees hier het hele faillissementsverslag. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven