Compañía Aguacatera del Sur (Spanje)

"Heel ander avocadojaar dan vorig jaar"

Het Spaanse Compañía Aguacatera del Sur heeft een analyse gemaakt van het Europese avocadoseizoen 2019 en zich gewaagd aan een voorspelling van wat 2020 zal brengen.

"Het is een jaar vol uitdagingen geweest, maar we hadden doelen vooropgesteld voor elk van de opeenvolgende campagnes in het jaar en de eindbalans is ronduit positief", zegt Patricia Cid trots, een van de directeuren en ook vennoot in het bedrijf.

Compañía Aguacatera del Sur hanteert vanaf de eerste dag van zijn bestaan een duidelijke strategie. "We werken enkel samen met de beste telers en exporteurs van elke regio waar we actief zijn. We houden ons daar strikt aan en daardoor kunnen we jaarrond een stabiele aanvoer van avocado’s van de hoogste kwaliteit garanderen", legt Josué P. Navarro uit, ook één van de directeuren en tevens vennoot in het bedrijf.


Oscar Martínez en Miguel Loayza, directeuren van Compañía Aguacatera del Sur, tijdens de vorige Fruit Attraction in Madrid

Het jaar 2019 was een atypisch jaar voor de avocadosector wereldwijd. "De teeltcapaciteit van de landen die de Europese markt in de zomer bevoorraden, is ruimschoots voldoende. Maar vorig seizoen had Peru, en dan vooral het noorden, waar het grootste deel van het exportproduct geteeld wordt, een zeer kleine oogst. De prijzen schoten omhoog en er gebeurde iets wat nog nooit eerder was voorgevallen: vanaf de maand juli kwamen er grote volumes uit Mexico Europa binnen", legt Miguel Angel Loayza uit.

Dit jaar ziet er dan weer anders uit. "Peru kondigt recordvolumes aan voor de export en ook Zuid-Afrika verwacht weer een ruime oogst na de lage productie in 2019. Het zal zaak zijn een evenwicht te vinden tussen het absorptievermogen van de Europese afzetpartijen en de verwachtingen van de exporteurs. Dat is onze verantwoordelijkheid en we moeten eerst trachten het absorptievermogen te maximaliseren om het daarna ook effectief in te vullen. We denken daarbij niet alleen aan de volumes, maar ook aan de maten", vertelt Oscar Martínez.

"De fundamentele pijler in de bedrijfsstrategie is en blijft de samenwerking met enkel de beste telers van de verschillende oorsprongslanden", zeggen de leidinggevenden in koor. "Op dit fundament bouwen we om nieuwe projecten aan te gaan die onze verdere ontwikkeling op afzetgebied een flinke duw in de rug geven", voegt Cid toe.

Compañía Aguacatera del Sur is een Spaans bedrijf dat eind 2018 opgericht is door NGF en Grupo Plátanos López (Mercamadrid) en dat tijdens zijn eerste bestaansjaar al een plaatsje heeft veroverd tussen de belangrijkste Spaanse en Europese importeurs en afzetpartijen van avocado's. Het bedrijf importeert vooral avocado’s uit Peru, Zuid-Afrika, Mexico, Colombia, Israël, Brazilië en Chili.

Een bedrijfsdelegatie zal aanwezig zijn op Fruit Logistica begin februari.

Voor meer informatie:
Miguel Loayza
Oscar Martinez
Compañía Aguacatera del Sur
Import@aguacateradelsur.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven