Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM was bevoegd om boetes op te leggen bij kartel koel- en vrieshuizen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) was bevoegd om diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector boetes op te leggen voor concurrentiebeperkende afspraken. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een zaak die door het bedrijf Samskip en de feitelijk leidinggever van Daalimpex was aangespannen.

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Deze rechtszaak draait om de boete van ruim 900.000 euro voor Samskip en 50.000 euro voor de feitelijk leidinggever van Daalimpex.

De ACM doet onderzoek naar kartels. Als het kartel meer dan 5 jaar geleden is gestopt, kan de ACM daarvoor geen boetes meer opleggen. De boetebevoegdheid is dan verjaard, tenzij de ACM binnen die vijf jaar aan het betrokken bedrijf bekendmaakt dat er een onderzoek wordt gedaan.

Het CBb oordeelt dat de ACM tijdig het onderzoek aan Samskip en de leidinggever van Daalimpex bekend heeft gemaakt. Er is volgens het CBb geen sprake van verjaring. De ACM was bevoegd om de boetes op te leggen. De rechtbank Rotterdam had eerder geoordeeld dat de ACM niet bevoegd is. De uitspraken van het CBb zijn onherroepelijk. Het CBb verwijst de zaken nu terug naar de rechtbank Rotterdam, zodat die de zaak inhoudelijk kan behandelen.

Meer informatie is te vinden de uitspraak en die van de feitelijk leidinggevers.

Bron: ACM

Publicatiedatum: