Overzicht wereldmarkt druiven

Het zuidelijke halfrond is in volle productie. De prijzen voor de groothandelaren op de markt zijn goed omdat er duidelijk minder volume te verhandelen is. Namibië nadert het einde van het seizoen en in Zuid-Afrika is er minder volume dan vorig jaar. Daarnaast gaat meer van hun handel naar andere exportmarkten en minder naar Europa. Peru en Chili zien hun export groeien maar opnieuw gaan veel van de druiven naar de VS en Azië. In China is de oogst wisselend. Op sommige plaatsen is er een bumperoogst, andere regio's hebben te maken gehad met veel kou.

Nederland: Geen nervositeit op druivenmarkt
De situatie op de druivenmarkt is op z'n minst opvallend te noemen. "De volumes zijn een flinke tik lager dan vorig jaar en de prijzen liggen op een bijzonder goed niveau, meldt een Nederlandse speler op de druivenmarkt. De laatste Namibische druiven worden op dit moment in Europa verkocht, waardoor het vizier hoofdzakelijk op Zuid-Afrika gericht is. En daar komen aanzienlijk minder druiven vandaan. De oogstprognoses waren al naar beneden bijgesteld omdat de zetting na het wisselvallige voorjaar niet optimaal verlopen was, maar vervolgens veroorzaakte een hittegolf in de Orange River en regen in de teeltgebieden aan de andere kant van het land veel schade. De prijzen liggen dan ook 20 tot 30% hoger dan vorig jaar toen de prijzen weliswaar op een laag niveau lagen. Daarnaast zijn er over de hele linie fors minder druiven op de markt, want ook Peru heeft na Brazilië significant minder druiven gestuurd. Ook de Indiase oogst is vertraagd door de vele regen en daarnaast hebben verschillende telers door de hoge ziektedruk ook besloten hun fruit lokaal af te zetten, dus van nervositeit over de verwachte aanvoer is ook geen sprake. De komende weken worden wel iets meer druiven dan de afgelopen weken verwacht, maar de aanvoer zal nog altijd 10% onder vorig jaar liggen.

Duitsland: Zuid-Afrika en Namibië domineren het aanbod
Zuid-Afrika is momenteel met een grote verscheidenheid aan variëteiten op de markt, waaronder Arra, Sugraone, Prime Seedless, Dan Ben Hannah en Black Gem. Ook buurland Namibië is present, voornamelijk met de rassen Flame en Prime Seedless. Brazilië speelt momenteel een bijrol in de Duitse groothandel en wordt evenals Peru vooral ter aanvulling aangeboden. Het Europese aanbod uit Italië, Spanje en Turkije verdween nagenoeg uit het aanbod.

Vraag en aanbod houden momenteel gelijke tred, aldus een handelaar. De prijzen variëren sterk en zijn zeer afhankelijk van de herkomst en de betreffende groothandelsmarkt. Tot slot duikt er veel handelswaar met een ondermaatse kwaliteit op, hetgeen een negatieve invloed heeft op de markt. Daar tegenover staat bijgevolg dat partijen met een uitstekende kwaliteit voor zeer hoge prijzen verhandeld kunnen worden.

Frankrijk: 20 tot 30% lagere prijzen voor druiven
Het seizoen van de Aledo-druiven loopt op zijn einde en schakelt de Franse markt over naar de druiven uit Latijns-Amerika. Het Spaanse seizoen verliep moeizaam door de slechte weersomstandigheden, vooral de luchtvochtigheid was een groot probleem en lage prijzen voor druiven op de markt. Het Italiaanse seizoen verliep beter met goede volumes en kwaliteit. Daarnaast duurde het seizoen een maand langer in vergelijking met vorig jaar. De consumptie viel echter tegen. Vandaar ook de lage prijzen op de markt. Deze waren gemiddeld 20 tot 30% lager in vergelijking met vorig jaar.

Italië: Minder consumptie door milde winter
Het Siciliaanse druivenseizoen is een paar maanden geleden geëindigd. Het seizoen was zwaar maar er is nog ruimte voor de verkoop van de laatste druiven als de Crimson en Apulia variëteiten. “Met de Crimson zijn we begin november gestopt,” vertelt een Siciliaanse handelaar. “Eind november kwamen de laatste Apulia druiven van de boom. Dankzij de koude bewaring eindigde de verkoop van de Crimson’s een paar dagen geleden en gaat de Apulia verkoop door tot begin februari. Het gaat hier slechts om kleine hoeveelheden in midden januari. Gedurende het hele seizoen lag de productieprijs van de Crimson op 1,00-1,20 €/kg ondanks dat ze niet de perfecte kleuring hebben. Dezelfde prijs is er voor de Apulia.”

In Apulië eindigde het seizoen na Kerst. “Zelfs de laatste volumes werden niet gewaardeerd op de markt,” vertelt een teler uit de streek. “Ze werden verkocht aan de prijs van 0,70 €/kg. De hoogste prijzen kwamen niet boven de 1,00 €/kg uit. “De milde en droge weersomstandigheden enerzijds hebben de consumptie verminderd. Anderzijds zorgden vochtige weersomstandigheden voor rotting bij de druiven wat heeft gezorgd voor extra kosten bij de telers en de aanwezigheid van plukkers op het veld tot december.”

China: Koud weer hindert de oogst
De productie van lokale druiven is afgelopen in China. Dit jaar was de productie wat vertraagd door het koude weer. Over het algemeen was de oogst goed en was er in sommige gevallen zelfs een bumperoogst wat de prijzen daardoor later in het seizoen drukte. In een paar gebieden was de kou zo erg geweest, dat dit ook de oogst had aangetast, waardoor er een lagere oogst was en het seizoen al eerder stopte. Maar in de meeste gevallen was er spraken van een goede oogst, ook al kwam die later op de markt. In China deden vooral nieuwe soorten het erg goed, zoals de pitloze druiven en de Shine Muscat.

Momenteel worden er vooral druiven geïmporteerd uit Australië, Peru, Chili en Zuid Afrika. Ondanks de hevige branden in Australië momenteel heeft dit nog geen grote invloed op de export naar China. Daardoor zijn er dit jaar ook Australische druiven op de Chinese markt beschikbaar.

Zuid-Afrika: Seizoen eerder begonnen, minder export naar Europa
Het druivenseizoen nadert zijn piek nu de Westelijke Kaap in volle productie komt. De weersomstandigheden zijn goed, het formaat is goed en het seizoen is vroeg begonnen. Dit zorgt voor grotere volumes dan normaal rond deze tijd van het jaar. De kwaliteit van de witte druiven uit de Bergrivier regio is "veel beter dan normaal" aldus de vertegenwoordigers van de industrie. In de Hexrivier vallei is er een mooie, gemiddelde oogst en ziet het er beter uit dan vorig jaar toen er regenval was buiten het seizoen in de oogstperiode. Dit jaar zorgde regenval tijdens de oogst in Limpopo voor een reductie van het volume. 1,5 miljoen kartonnen zijn er minder verpakt.

Op het eind van week 1 werden ongeveer 23.5 miljoen kartonnen (1 karton = 4,5 kg) geëxporteerd. Opvallend is de daling in de export naar Europa (50% dit jaar ten opzichte van 57% vorig jaar) en een stijging van de export naar het Verre Oosten, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika dankzij een goede maat van de druiven. De druiventelers proberen hun producten zo snel mogelijk te verpakken vanwege de elektriciteitsvoorzieningen in het land die bar slecht zijn. Regelmatig is er stroomuitval in het land.

De tweede raming van de oogst is wat naar beneden bijgesteld ten opzichte van de eerste raming in oktober. De raming van de oogst dit seizoen is minimaal 59.55 miljoen kartonnen en maximaal 66.30 miljoen kartonnen druiven.

Chili: Lagere volumes door droogte, volop export naar VS
Het druivenseizoen begon in Chili midden december. De bloeitijd was moeizaam omdat een groot deel van de druiventeelt zich bevindt in een regio die te maken had met droogte. Daarnaast was er hier en daar sprake van late vorst waardoor de volumes daalden. De belangrijkste exportmarkten voor het land zijn de VS en Azië. Telers schakelen meer en meer om naar gelicenseerde druiven  omdat de exportmarkt (vooral de VS) daar om vraagt. Deze week arriveerde de eerste Chileense druiven per schip in de VS. De VS zit nu volop in het importseizoen en de volumes die worden verscheept zijn groeiende. Chili verwacht dat het zijn marktaandeel in de VS kan gaan vergroten.

Peru: Groeiende productie en veel nieuwe variëteiten
Het Peruviaanse seizoen begon iets later dan normaal. In december kwamen de eerste Peruviaanse druiven aan in de VS om de dalende binnenlandse productie van het land op te vangen. Vorig jaar startte Chili te vroeg met het seizoen. Daar hebben ze van geleerd en dus begon men dit seizoen pas met exporteren op het moment dat het binnenlandse product uit Californië al op een laag niveau zat. De volumes uit het land blijven groeien en er zijn meer nieuwe variëteiten en minder traditionele soorten. De Red Globes blijven de dominante druivensoort in het land. De belangrijkste export is de VS.

Verenigde Staten: Transitie van binnenlandse druiven naar Zuid-Amerikaanse import
De markt in de Verenigde Staten switcht van de binnenlandse druiven naar de Zuid-Amerikaanse import. Op het moment zijn de prijzen hoog omdat de volumes momenteel nog aan de lage kant zijn. In de komende weken verwacht men echter dat de volumes stijgen en de prijzen zullen dalen. De meeste druiven komen uit Peru en Chili evenals een klein volume uit Brazilië. Men verwacht dat het aanbod van de rode, pitloze varianten lager gaat zijn dit seizoen. De omloop van de Red Globes is ook langzamer dit seizoen maar dit heeft geen negatief effect op de markt aangezien aangezien het volume ook lager is.

Australië: Vooral watermanagement wordt een uitdaging voor de telers
Het is piekseizoen voor de Australische druiventelers. Het watermanagement wordt belangrijk nu de droogte en hitte zijn effect beginnen te krijgen. Het seizoen begon iets later dan men verwachtte door de erg ongebruikelijke temperaturen. Telers in Western Victoria zien een goed volume van de oogst maar het is onzeker hoe de kwaliteit gaat zijn. De 'Australian Table Grape Association (ATGA) introduceerde vorig jaar een minimum rijpingsstadium. Dat betekent voor Crimson, Flame, Red Globe en Thompson variëteiten dat zeker 80% van het fruit een representatieve waarde moet hebben van 16 Brix. Voor Menindee, Sugraone en Superior geldt een Brix-waarde van 15,5.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven