Gérard Lliso, Select Agrumes:

“Na een periode van enkel lage prijzen komt de avocadomarkt langzaam weer in balans”

Gedurende enkele weken zijn avocado's op de markt afgezet tegen zeer lage prijzen. Volgens Gérard Lliso, direct van Select Agrumes, was de komst van de Spaanse avocado’s op de markt een van de factoren die deze drastische prijsdaling heeft veroorzaakt.

“In november/december kwamen er veel avocado’s uit verschillende landen tegelijk op de markt. Denk dan aan avocado’s uit onder andere Mexico, Chili, Colombia, Kenia, Israël en Marokko. Er was dus altijd al sprake van enige concurrentie. Daarna werd duidelijk dat de avocado’s uit Spanje aan het begin van dit seizoen, begin november, te kampen heeft gehad met enkele kwaliteitsproblemen. Deze herfst zorgde hevige wind ervoor dat het fruit op de grond viel. Sommige telers besloten dat te verzamelen en toch op de markt te brengen. Maar zodra een avocado valt en geblutst raakt, leidt dit tot kwaliteitsproblemen bij het rijpen van het fruit. De markt, die sowieso al geconfronteerd was met sterke concurrentie, kreeg nu ook te maken met een groot overschot aan Spaanse avocado's, in sommige gevallen van ‘onzekere’ kwaliteit. Dit overschot aan producten zorgde ervoor dat de prijzen in een korte tijd zijn gedaald van 20 euro naar ongeveer 10 euro per zending.”Avocadoplantages in Malaga

De eerste Xarki-avocado’s van het seizoen

“Deze week ontvangen we de eerste avocado zendingen uit handen van onze Spaanse teler”
Zulke lage prijzen hebben enkele telers doen besluiten hun producten ‘vast te houden’ totdat de prijzen weer zouden gaan stijgen. “De teler met wie ik 30 jaar lang heb gewerkt, begint het seizoen altijd eind november. Dit jaar besloot hij echter, gezien de lage prijzen, te wachten tot de prijzen weer gingen stijgen. En dat gebeurt nu. De markt komt langzaam weer in balans, omdat veel avocado’s uit de verschillende landen niet langer verkrijgbaar is. Wat de kwaliteit betreft, krijgen we nu een verse avocado, die zich goed ontwikkelt en goed rijpt en vetgehalte heeft dat in evenwicht is. De exportprijzen zijn eindelijk gestegen, tot ongeveer 12 euro per zending en de groothandelsprijzen liggen rond de 15/16 euro per zending. Ik denk dat we een seizoen tegemoet gaan met prijzen op groothandelsniveau van rond de 15/20 euro. Deze week ontvangen we de eerste avocado zendingen van onze loyale partner uit Spanje.”

“Portugal begint langzaam avocado's te planten”
Hoewel de avocado’s uit Spanje, waarvan hij vindt dat ze van zeer goede kwaliteit zijn, Gérards favoriete producten blijven, richt hij zich ook op de avocado’s uit een ander Europees land die langzaamaan op de markt beginnen te verschijnen: Portugal. “Terwijl Spanje de teeltgebieden aan het uitbreiden is, begint Zuid-Portugal langzaamaan avocado's te planten. De Portugese regio kan profiteren van een klimaat dat ook gunstig is voor de teelt van Persea americana avocado's “(oorspronkelijk uit Midden-Amerika, vooral Mexico, waar het al meer dan 8.000 jaar door de Azteken en Maya's werd gegeten). Gérard voegt hier nog aan toe: "Onlangs kreeg ik de gelegenheid om enkele zendingen uit Portugal af te zetten en ik was zeer aangenaam verrast door de kwaliteit van het fruit,” besluit Gérard.

Voor meer informatie:
Gérard Lliso
Select Agrumes
31 rue Avignon,
94 550 Rungis Complexe, France
Telefoonnummer: +33 (0) 6 73 84 22 17
gerard@select-agrumes.com  
www.select-agrumes.com 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven