Lino Manduca (Italia Natur) over het huidige citrusseizoen

"Kleur van Siciliaanse bloedsinaasappels nog steeds niet zoals het zou moeten zijn als gevolg van de weersomstandigheden"

Hoewel de huidige klimaatverandering nieuwe kansen creëert voor de Siciliaanse telers, zorgt de weersituatie ook voor enige moeilijkheden. Vooral in de citrusteelt is het teveel aan zonneschijn en het gebrek aan neerslag merkbaar. "De eerste bloedsinaasappels van het seizoen komen meestal uit Sicilië, maar dit jaar werd het startschot gegeven in Calabrië. Sicilië levert een maand te laat", aldus de gespecialiseerde groothandelaar Lino Manduca van het bedrijf Italia Natur in het Duitse Albstadt.

De bedrijfseigenaar importeert zijn versproducten rechtstreeks uit de belangrijke teeltgebieden van Italië. Volgens Manduca is de marktsituatie voor citrusvruchten dit jaar echter uniek. "Het weer op Sicilië heeft een ernstige invloed gehad op de kwaliteit van de sinaasappels: bij gewone sinaasappels is de schil soms volledig verschrompeld, terwijl de binnenkant van de vrucht meestal van goede kwaliteit is. Bij de bloedsinaasappels van de variëteit Tarocco daarentegen wordt ook het vruchtvlees aangetast en is de kleur bij lange na niet zo goed als het zou moeten zijn. Normaal gesproken zijn bloedsinaasappels in deze tijd van het jaar felrood."

Er is niet alleen negatief nieuws uit het teeltgebied van Sicilië, want de aardbeienteelt heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld. "Er is veel geïnvesteerd in moderne tunnels, wat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het productievolume. Gezien de goede kwaliteit van het fruit zie ik een interessant afzetpotentieel voor Siciliaanse aardbeien." 


Lino Manduca, eigenaar van de groothandel Italia Natur

Prijsconcessie en marktprognose
Manduca bevestigt dat de huidige weersituatie op het Italiaanse eiland ook van invloed is geweest op de prijzen. "Citrus uit Calabrië is normaal gesproken altijd goedkoper dan die uit Sicilië. Door de betere kwaliteit is Calabrië nu echter duurder. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een dergelijke situatie meegemaakt", zegt Manduca. Maar er is nog hoop: "Door de late start van het seizoen wordt de oogst uitgesteld. Sommige telers overwegen zelfs om het fruit helemaal niet te plukken. Ik hoop in ieder geval dat niet alle sinaasappels in een stortvloed op de markt komen."

Voor meer informatie:
Italia Natur
Eigenaar: Lino Manduca
Ludwig Thoma Str. 9
72461 Albtstadt
(+)49 175 529 36 28
siziliengemuese@hotmail.de 
www.siziliengemuese.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven