Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

“Dit is zonder twijfel het slechtste kakiseizoen ooit geweest in Spanje”

De voorzitter van de Valenciaanse Vereniging van Telers (AVA), Cristóbal Aguado, die maandag deelnam aan de vergadering van de afdeling Alzira, wond er geen doekjes om en zei dat het huidige kakiseizoen het slechtste ooit is geweest voor de regio. Op sommige momenten werd er nauwelijks 10 cent betaald, niet eens genoeg om de productiekosten te dekken. Hij benadrukte dat de situatie zeer zorgwekkend is.

Aguado bekritiseerde de “incompetentie van de politiek" na het sluiten van de Russische markt. "Ze beloofden ons de opening van nieuwe markten in Peru, China of Japan. Vooralsnog blijven die alle gesloten", zei hij, terwijl hij ook kritiek uitte op de aangekondigde hulp van de EU. Er kwam hulp, maar alleen het eerste jaar en alleen voor de coöperaties. Hij deed anderzijds ook aan zelfkritiek door erop te wijzen dat wat dit seizoen is voorgevallen gespeend is van alle logica. 87% van de Europese kakiteelt vindt plaats in Valencia en 90% van de Spaanse afzetpartijen komen uit Valencia en toch is de sector volgens Aguado er niet geslaagd een interprofessioneel platform te creëren om een analyse van de situatie te maken en een fatsoenlijke prijs te verdedigen. "Daarin hebben we gefaald en elk van ons draagt schuld", zei hij.

Volgens de voorzitter van AVA zou de sector, mits georganiseerd, zelfs met een productie zoals dit jaar, aanvankelijk geschat op 400.000 ton, een goede prijs kunnen maken gedurende de bijna zes maanden dat het seizoen kan duren, vanaf september tot februari of maart.

De overproductie valt op te lossen
"Als het probleem de overproductie is, dan valt daar best een mouw aan te passen", zei hij klaar en duidelijk. Hij wees erop dat, zoals al gebeurt met de druif in de Spaanse streek La Rioja of in Frankrijk en sommige delen van Italië, de telersorganisaties zelf een deel van het fruit zouden kunnen dumpen om verzadiging van de markt te voorkomen en zo rendabele prijzen te garanderen.

Hij beweerde dat ze op die manier van elk jaar een goed jaar zouden kunnen maken. "Maar als we egoïstisch zijn, dan gaan we met z’n allen ten onder. We moeten verder kijken dan onze neus lang is en meer oog hebben voor het geheel", zei Aguado, die ervoor pleitte dat de onafhankelijke telers zich zouden verenigen per gemeente en de sector in z’n geheel in een interprofessionele organisatie.

De voorzitter zei dat de tien grote afzetketens in Europa die momenteel kaki’s kopen de prijzen opleggen. Hij is er echter van overtuigd dat als de telers erin slagen sterker te staan door zich te verenigen, ze meer gewicht in de schaal van de keten zullen kunnen werpen.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven