Siciliaans seizoen Crimson- en Apuliadruiven nadert einde

"Een aantal maanden geleden eindigde de Siciliaanse druivenpluk  maar de laatste Crimson- en Apuliadruiven worden momenteel nog afgezet. "Dit jaar bestempelen als 'moeilijk' is nog zacht uitgedrukt," begint Marsello lo Sarso van GB Italia in Canicattì, een streek die bekend staat om haar BGA-druiven. 

Boven: Marsello Lo Sardo met een krat Apulia-druiven. Deze foto werd gemaakt op 13/01/2020. 

"Begin november kwam er een einde aan de pluk van de Crimson-druiven en eind november eindigde die van het ras Apulia. De afgelopen dagen is het afzetseizoen van Crimson geëindigd met de laatste druiven uit de koeling. De afzet van Apulia zal begin februari eindigen. De aanvoer is krap maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat het al half januari is. De prijzen van Crimson lagen het hele seizoen rond de €1,00-€1,20 per kilo ondanks het feit dat de kleuring niet optimaal was. De prijzen voor Apulia waren vergelijkbaar."

"Hoewel we er toch in geslaagd zijn om te werken, hadden we inderdaad veel last van de crisis. Ik heb het dan over de meer gebruikelijke rassen zoals Italia. De crisis als gevolg van barsten in 2018-2019 was net zo erg. Daarnaast gingen overheidsinstanties slecht om met de situatie en richtten zich op terugbetalingen in plaats van het aanpakken van de structurele problemen. Ze moeten nu echt actie gaan ondernemen in plaats van alleen maar loze beloftes te doen."

Italia-druiven (archieffoto)

"De infrastructurele omstandigheden in Sicilië blijven hetzelfde. Het transport tussen Canicattì en Milaan voegt €0,16 per kilo toe en dat van Canicattì naar Rungis €0,20 per kilo. Het lijkt eigenlijk op het betalen van een extra heffing! De kosten zijn hoger en dit komt niet alleen door de geografische afstand maar ook door het wegennetwerk. Terwijl men in Europa praat over snellere treinen en intermodaal vrachtvervoer is het spoornetwerk hier lange tijd niet meer gemoderniseerd en dit is funest voor onze bedrijven."

Van links naar rechts: Diego Lo Sardo, Tonino Muratore en Marsello Lo Sardo.

"We zouden graag zien dat de politiek ons betere middelen zou geven zodat wij onze producten ook op internationale markten kunnen promoten. We zouden onze Europese en andere overzeese klanten graag rechtstreeks in hun eigen taal aanspreken. Ook zouden we graag meer kansen krijgen om van gedachten te wisselen met onze collega's in het buitenland."

GB Italia is een grote teler van en handelaar in druiven, abrikozen, perziken en nectarines. 

 

Contact:
Gruppo Lo Sardo
C.da Impiso Giardinelli, sn. 
92024 Canicatti (Ag) - Italy
Tel.: (+39) 0922 830731
Fax: (+39) 0922 829299
Email: info@gbitalia.com
Website: http://gbitalia.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven