Eind januari Italiaanse kaki's van goede kwaliteit verwacht

Terwijl in Spanje na rampzalige seizoenen kakibomen worden gerooid, is de situatie in Italië totaal anders. FreshPlaza sprak erover met Vito Vitelli, tuinbouwdeskundige en oprichter van Melotto. 

"Ondanks de crisis in Europa maakt de hele Italiaanse sector winst en niet alleen de handelaren en verwerkers. Dit jaar was de telersprijs voor kaki goed: rond de €0,46-€0,50 per kilo. Dit komt omdat de verwerkende sector, die minder agressief en machtig is dan in Spanje, besloot om zich met name op Italiaanse producten te richten. Ons fruit wordt duidelijk verkozen boven buitenlands product, niet alleen vanwege de betere smaak en kwaliteit maar ook vanwege de extra aandacht die besteed wordt aan het ontdoen van looizuur. Dan valt de bittere smaak van kaki's weg."

"Het probleem in Spanje is niet zozeer de grootschalige teelt maar de agressieve werkwijze van de grote retailketens. De Spaanse kaki's komen op de Europese markt voor lage prijzen rond de €0,70 per kilo. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor Italië, hoewel de Spaanse situatie gunstig voor ons land kan zijn omdat de Spaanse sector de teelt nu inkrimpt, wat voor Italië dus het ideale moment is om de afzet op te schalen en haar product in het buitenland te promoten."

"De afzet verloop momenteel volgens verwachting. Het is onze missie om eind januari/begin februari een interessant product op de markt te brengen en daarna te kunnen beoordelen hoe de markt hierop reageert. Om dit mogelijk te maken stellen we de oogst uit en bewaren we het fruit in koelhuizen, een techniek die we afgekeken hebben van de appelsector."

"We moeten de consumptie van Italiaans fruit promoten. De inkoop van Italiaans fruit beschermt de binnenlandse sectoren en maakt het mogelijk om zonder heffingen en grensblokkades te werken. Door een paar centen meer uit te geven, redden we niet alleen onze binnenlandse teelt maar genieten we ook van producten die gezonder en beter gecontroleerd zijn."

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven