Inkomsten verdampen nu Tunesische dadelsector wordt geteisterd door hitte

De irrigatiesystemen en oases in het droge zuiden van Tunesië zijn ontoereikend om de dadelpalmplantages van voldoende water te voorzien. Mansour Rajeb wikkelt een beschermend plastic folie rond de takken van zijn dadelpalmen op een oase in het dorp Bchelli. Hij maakt zich grote zorgen omdat de kwaliteit van het fruit achteruit gaat en de dadels uit dreigen te drogen. 

Net zoals duizenden andere telers in de regio brengen de klimaatcrisis en de schaarste aan water zijn broodwinning in gevaar. "Als de kwaliteit matig is, dan krijgen we lagere prijzen voor onze dadels. Ik verdien steeds minder. Dit jaar zal ik maar een derde van vorig jaar verdienen en dat was al een gemiddeld jaar."

Achter de palmbomen in Bchelli strekt het dorre woestijnlandschap zich uit. Ondanks dat mensen hier al duizenden jaren weten te overleven, zal de voortschrijdende klimaatverandering deze plaats binnenkort misschien wel onbewoonbaar maken.

Over het geheel genomen zijn de temperaturen sinds 1988 met 1oC gestegen. "Voorheen piekte de temperatuur in augustus maar nu houdt de hitte aan tot oktober," vertelt Taieb Foudhaili van het dadelexportbedrijf South Organic in Kebili. Als gevolg van de opwarming neemt de luchtvochtigheid verder af en de planten passen zich hieraan aan door vocht te verdampen met als gevolg een droger en kwalitatief minderwaardig product. Zijn bedrijf moet intensiever sorteren om aan de kwaliteitsstandaarden te kunnen blijven beantwoorden.  

"De opwarming van de aarde heeft ook de periode waarin de palmen bloeien en bestoven kunnen worden, verkort," zegt tuinbouwdeskundige Nabila el- Kadri, "waardoor de opbrengsten per hectare zijn gedaald. 

Het zijn echter niet alleen de stijgende temperaturen die sector zorgen baren. Na de revolutie in Tunesië in 2011 zijn er talloze illegale plantages verrezen. De overheid heeft gefaald in het toezicht op deze bedrijven. Officieel telt het dadelpalmareaal in de regio Kebili momenteel 38.000 hectare maar het werkelijke aantal ligt eerder in de richting van 50.000 hectare. Meer dan de helft van alle Tunesische dadels wordt in deze streek geteeld. 

Theguardian.com legt uit dat de dadelexport op die van olijven na de meest waardevolle exportcategorie voor de Tunesische tuinbouwsector is met een waarde van zo'n €179 per jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven