Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Uitblijven sneeuw en vorst maakte doorlopende oogst Poolse wortelen mogelijk”

Dankzij het uitblijven van sneeuw en vorst worden er in Polen nog steeds wortelen geoogst. De oogstomstandigheden waren tot nu toe uitermate gunstig en hier heeft één bedrijf in het bijzonder van kunnen profiteren. Het bedrijf zag haar productie toenemen en hoopt dat het hierdoor volgend seizoen zal kunnen starten met de export van groenten. 

Miko Farm is een betrekkelijk kleine Poolse onderneming die een scala aan groenten teelt. Salesmanager Francesca Lipinski zegt dat het wortelseizoen zeer goed is verlopen. "Het seizoen begon wat problematisch omdat er in die periode vrijwel geen neerslag viel. Later in het seizoen kwam hierin verandering. De oogst is bovengemiddeld ondanks het neerslagtekort. Dankzij het uitblijven van sneeuw en vorst kon de oogst van wortelen doorgaan, wat heeft geleid tot een productietoename van 40% dit seizoen."

Hoewel Miko Farms haar groenten dit seizoen niet kon exporteren, is het bedrijf van plan om hier volgend jaar wel mee te starten. "We zouden onze wortelen en andere groenten dolgraag naar andere landen in Europa exporteren. Het is het meest logisch om met Duitsland te beginnen omdat dit land dichtbij is gelegen en over een enorm aantal potentiële consumenten beschikt. Ook Italië zou een optie kunnen zijn omdat ik al wat contacten heb in de noordelijke regio's van Italië," legt Lipinski uit. "De kwaliteit van onze groenten is uitstekend, dus daarover hoeven we ons geen zorgen te maken. Bovendien hebben we voldoende land tot onze beschikking om de teelt uit te breiden. Het enige wat nog ontbreekt, is een trouwe afnemer voor elk van onze categorieën. We durven de teelt niet op te schalen tot we hierover meer zekerheid hebben. Het is uiteraard nogal riskant om de productie te verdubbelen wanneer er geen kopers klaar staan om de groenten na de oogst af te nemen."

Met dit doel voor ogen zal het bedrijf aanwezig zijn op Fruit Logistica. Tijdens dit evenement hoopt het geïnteresseerde partijen te ontmoeten. "We kunnen zelf nog niet als exposant deelnemen aan deze vakbeurs maar we zullen zeker van de partij zijn in Berlijn. We verkennen de mogelijkheden en proberen afspraken te regelen met standhouders en overige bezoekers om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Als dit een succes wordt, dan hopen we in 2021 met de export te kunnen starten! Dit hoeven niet per se wortelen te zijn want we telen ook rammenas, pastinaak en suikermaïs," zegt Lipinski tot besluit. 

Voor meer informatie:
Francesca Lipinski
Miko Farms
Tel: +48 572 581 509
Email: fravermar111@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven