Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ieder jaar 40 groentewinkels minder

Volgens cijfers van het CBS is de afgelopen tien jaar het aantal groentewinkels met 28 procent afgenomen. De daling van het aantal AGF-speciaalzaken was het sterkst in Zuid-Holland. Procentueel gezien was de daling echter het grootst in de provincie Flevoland. Deze provincie noteert een daling van 60 procent van de winkels in de afgelopen tien jaar, aldus Markdata.nl.

Het aantal inwoners per groentewinkel is in de provincie Limburg het kleinst. In Flevoland heeft een gemiddelde groentewinkel een verzorgingspotentieel van ruim 41.000 inwoners. Dat is meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde.

Aantal vestigingen van groentewinkels (bron: CBS)
*) voorlopige cijfers

Aantal groentewinkels
Het aantal vestigingen van groentewinkels is in Nederland de afgelopen tien jaar met 400 afgenomen tot 1.040 in het jaar 2019. Dat komt neer op een afname van 28 procent over de afgelopen tien jaar. Bovenstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal groentewinkelvestigingen in Nederland over de periode 2007-2019.

aantal vestigingen van groentewinkels per provincie 2019 (bron: CBS)

De provincie Zuid-Holland heeft met 210 vestigingen het grootste aantal groentewinkels in Nederland. De top-3 wordt gecompleteerd door Noord-Holland en Noord-Brabant. Flevoland heeft het minste aantal AGF speciaalzaken.

Afname aantal groentewinkels in alle provincies
Onderstaand figuur toont de mutatie van het aantal groentewinkels per provincie in het jaar 2019 ten opzichte van het jaar 2009. Het betreft dus de verandering van het aantal vestigingen per provincie over de afgelopen tien jaar.


mutatie aantal vestigingen van groentewinkels per provincie 2009-2019 (bron: CBS)

De daling van het aantal groentewinkels over de afgelopen tien jaar zien we, met uitzondering van de provincie Zeeland, in alle provincies terug. De daling was het sterkst in de provincie Zuid-Holland. In deze provincie nam het aantal groentewinkels met maar liefst 95 af. In de provincies Zeeland, Overijssel en Groningen was de daling het kleinst. Overigens werkt het CBS met afgeronde cijfers van vijftallen. Zuid-Holland lijkt volgens bovenstaand figuur het meest getroffen door de afname van het aantal winkels, maar omdat het aantal winkels in deze provincie erg groot is, is het zinvol om naar de procentuele verandering van het aantal vestigingen te kijken. Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie van het aantal groentewinkels per provincie in het jaar 2019 ten opzichte van het jaar 2009.

procentuele mutatie aantal vestigingen van groentewinkels per provincie 2009-2019 (bron: CBS)

Bij de procentuele mutatie van het aantal groentewinkels per provincie blijkt dat de mutatie in Zuid-Holland dichtbij het landelijk gemiddelde ligt. De sterkste procentuele daling van het aantal groentewinkels in de afgelopen tien jaar was in de provincies Flevoland en Drenthe. In de provincie Flevoland daalde het aantal vestigingen met 60 procent. Maar omdat het om zeer weinig vestigingen gaat in deze provincie en het CBS met afgeronde vijftallen werkt, kan de afwijking van de percentage aanzienlijk zijn.

Voor meer informatie
Han van Es
Van Es Marketing Services – marktdata.nl
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven