Europese aardappelmarkt (week 3)

Duitse aardappelmarkt komt in beweging

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België  
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen:
Ondersteunende markten voor alle rassen, met verschillende actieve industriële kopers. Ook het aanbod is behoorlijk aanwezig. De export naar het oosten gaat door, tegen betaling van beter onderhandelde prijzen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: 12,50 –15,00 € / q, afhankelijk de grootte, kwaliteit en bestemming. Schillers hebben steeds meer moeite om van de juiste partijen te vinden en betalen tot 15,00 €/q voor de superieure kwaliteit (groot, goede gaartijd);

Fontane: prijzen van rond de 14,00 € / q; partijen met grote aardappelen en aardappelen met een goede gaartijd worden gekocht door exporteurs voor maximaal 15,00 €/q voor Engeland (voor de industrie en de schillers);

Challenger: prijzen van rond de 13,00 – 14,00 €/q.

P

Bintje pootaardappelen:
Weinig verder ontwikkelde prijzen, enigszins meer vraag, en dus meer handel.
Nederlandse pootaardappelen, klasse A, voor maart 2020, per 10 ton, in bigbags, exclusief btw:
Grootte 28 – 35 mm: 58,00 – 60,00 €/q
Grootte 35 – 45 mm: 37,00 – 39,00 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland 
De industrie blijft vrij passief met weinig aankopen naast de gecontracteerde volumes. De prijzen van de werkelijk waargenomen transacties liggen tussen de 14,00 €/q (Fontane) en de 17,25 €/q (Markies) voor directe leveringen. Er zijn ook tijdelijke biedingen voor uitgestelde leveringen gedaan. Hierbij lagen de prijzen rond de 14,00 € /q (februari) en de 17,00 €/q (april), met name voor Innovator. Wat betreft de export wordt de afwezigheid van Senegal op een goede manier gecompenseerd door de vraag vanuit allerlei andere bestemmingen. De markt blijft dus in stand met telersprijzen die, afhankelijk van de grootte van de aardappel tussen de 15 en de 16,5 €/q liggen.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com 

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Geen veranderingen voor de industrie waar de volumes zeer beperkt blijven en de prijzen stabiel blijven. De prijzen voor Innovator blijven geleidelijk stijgen in vergelijking met die voor de andere rassen. In de export zorgde de afname van de activiteit aan het einde van het jaar ervoor dat de prijzen veranderlijker waren en over het algemeen daalden. Voor oosterse landen is met name de concurrentie van Duitsland merkbaar.

Duitsland 
De markten komen weer in beweging. Met name de aardappelen van goed kwaliteit zijn gewild bij handelaren en verpakkers!


Versmarkt:
Vaste prijzen voor vastkokende aardappelen: 23,25 €/q (vergeleken met 23,17 €/q vorige week) en voor kruimige en bloemige aardappelen: 21,58 €/q (vergeleken met 21,33 €/q vorige week).

Industriemarkt:
Stabiele maar stevige prijzen voor Fontane/Challenger: tussen de 13,25 en de 13,75 €/q (ongewijzigd) en stabiele prijzen voor Innovator: tussen de 15,25 en de 15,75 €/q (ongewijzigd).

Biologische aardappelen: prijzen van tussen de 65,00 en de 67,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven