"Is het al reeds in februari afgelopen?"

Opnieuw prijsstijging bij Italiaanse Abate-peren

"Deze week merken we een duidelijke prijsstijging bij de Italiaanse Abate-peren. Reden hiervoor is dat de telers niet meer uit kunnen sluiten dat het seizoen in februari eindigt. Door de relatief zwakke vraag van de afgelopen weken is men al bijna vergeten dat er bij de Italiaanse perenteelt van dit jaar sprake is van een sterke oogstdaling van tot wel 50 procent en meer. Enkele telers delen ons nu al mee dat zij geen peren meer in bewaring hebben liggen", vertelt Alex Weitgruber, directeur van Vetter GmbH.

Momenteel trekt de vraag succesvol aan, waardoor de telers deels op hogere prijzen speculeren en terughoudend zijn tegenover de markt: "Er zal in de komende weken dus zeker nog sprake zijn van prijsstijgingen en vooral op de vrije markt zullen er binnenkort nauwelijks nog peren beschikbaar zijn. We doen echter desondanks ons best om samen met de telers de prijzen zo stabiel mogelijk te houden. Verder zullen we proberen de markt nog tot en met maart van peren te voorzien. Dit hangt echter ook sterk samen met de vraag in februari", aldus de grootleverancier uit Zuid-Tirol.

Bruingemarmerde schildwantsen
Eén van de hoofdredenen van de kleine oogst is dat perenbomen aan zijn getast door de bruingemarmerde schildwants, zei Alex in een  vorig interview (september 2019). Het ongedierte zuigt aan bladeren en vruchten, wat een extreme misvorming en vlekvorming tot gevolg heeft. De Italiaanse landbouwsector kampt al sinds jaren tegen dit steeds groter wordende probleem. "De gevolgen van de schildwantsen zijn bij peren met afstand het grootst en ik denk ook dat we ook in de komende jaren moeten rekenen op oogstverliezen en tekorten. We hopen dat het uitzetten van sluipwespen zich in Italië al snel positief merkbaar maakt en dat het probleem met de schildwantsen afneemt."

Angélys-peren
Parallel aan het dreigende aanbodtekort bij de Abate-peren komt nu ook de winterpeer Angélys vanaf eind januari in sterkere mate in de handel. De oorspronkelijk Franse variëteit is een uitsluitend in Italië geteeld en gecontroleerd product en een kruising uit de Decana-winterpeer en de Decana del Comizio. "Het ras is octrooirechtelijk beschermd en de verkoop is voorbehouden aan de  Angelys Club“, vertelt Alex (rechts op de foto).

Zelf heeft de handelaar afgelopen jaar een paar pallets naar Duitsland geëxporteerd en de eerste reacties zijn overwegend positief geweest, zegt hij. "Qua smaak was het oorspronkelijk Franse late ras mooi zoet, de houdbaarheid had daarentegen nog wat beter kunnen zijn. Het ras is op de binnenlandse markt snel in opkomst, de volgende stap zou zijn om de teelthoeveelheid bijpassend te vergroten om ook aan de exportmarkt te kunnen leveren. Ik zie op den duur ook voor de export een interessant groeipotentieel", meent Alex afsluitend.

Voor meer informatie:
Vetter Italia GmbH
Alex Weitgruber
Luigi Galvani Str. 40
39100 Bozen/ Südtirol
Italië
E-mail: vetter.italia@vetter.it     
www.vetter.it       


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven