Amerikaanse patent voor aardappelzaad Solynta

Solynta heeft bekendgemaakt dat het patent voor ‘Hybrid Potato Breeding' in de VS is toegekend. Dit patent heeft betrekking op de methoden van Solynta om aardappelkruisingen en hybriden te telen uit zaad. 

Pim Lindhout van Solynta stelt dat de innovatieve Hybrid True Potato Seed-verdelingsmethode van Solynta het enorme potentieel van de zo bescheiden aardappel zal ontsluiten. Hierdoor zal er niet alleen meer en ook betere voeding kunnen worden geproduceerd maar zal ook de ecologische voetafdruk kleiner worden. "Samen met academici en andere bedrijven kunnen we nu de innovatie die noodzakelijk is om de wereldbevolking op duurzame wijze van voedsel te blijven voorzien, versnellen. De eerste commerciële rassen worden momenteel al getest." 

Solynta-directeur Hein Kruyt zegt zeer blij te zijn met het verkrijgen van het patent omdat Solynta hierdoor eindelijk deze innovatie aan anderen in licentie kan geven waardoor de beschikbaarheid van betere voeding wereldwijd toe zal nemen, ondervoeding tegen wordt gegaan en de milieu-impact kleiner wordt. De aardappelmarkt is enorm en kan niet door slechts één bedrijf worden bediend. Het verlenen van licenties zal leiden tot succesvolle samenwerkingsverbanden die cruciaal zijn voor een duurzame teelt van aardappelen over heel de wereld." 

Hybrid True Potato Seed (HTPS) biedt veel voordelen ten opzichte van de bestaande methode, waarbij aardappelen van het voorgaande jaar dienen als basismateriaal. Door gebruik te maken van HTPS hebben telers slechts 25 gram HTPS nodig in plaats van 2.500 kilo pootaardappelen om één hectare te beplanten. HTPS zorgt bovendien dat nieuwe aardappelrassen de markt sneller kunnen bereiken, aangezien één plant per seizoen 5.000 nakomelingen voort kan brengen ten opzichte van 10 nieuwe pootaardappelen per plant per seizoen in het huidige systeem. De innovatieve HTPS-methode verhoogt de fytosanitaire veiligheid van de aardappeltoeleveringsketen doordat het ziektevrij materiaal oplevert. 

De HTPS-verdelingsmethode biedt voordelen boven de bestaande selectieprocessen. Door gebruik te maken van hybride-aardappelen wordt het aanpassen van natuurlijke eigenschappen, zoals ziekte- en droogtebestendigheid, makkelijker. Hierdoor kan de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen worden gereduceerd wat leidt tot een duurzamer teelt.

 

Voor meer informatie:

Solynta
Email: info@solynta.com
www.solynta.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven