China verlaagt importheffing Keniaanse avocado's van 30% naar 7%

Om Keniaanse telers te laten profiteren van de lucratieve Aziatische markt heeft China ingestemd met een verlaging van de importheffing op Keniaanse avocado's van 30% naar 7%. Handelsminister Chris Kiptoo zegt dat dit besluit telers die hun fruit naar China willen exporteren voordelen kan bieden. De voorwaarden van China zijn echter nog onduidelijk waardoor de verwachtingen van de Keniaanse exportsector nog enigszins gematigd zijn. 

"China heeft ingestemd met een verlaging van de heffing waarvan met name kleinschalige Keniaanse teeltbedrijven zullen kunnen profiteren," zei Kiptoo. Hij voegde eraan toe dat het potentieel van deze enorme markt de inkomsten van telers een aanzienlijke impuls zou kunnen geven. Kiptoo vertelde ook dat beide partijen nog onderhandelen over de strenge eisen, die onder meer bestaan uit het invriezen van het fruit.

Systemen voor schillen en invriezen voor de export
De Kenya Plant Health Inspectorate Service (Kephis), die toezicht houdt op de export van avocado's, heeft laten weten dat de eisen die China stelt de exportmogelijkheden van kleinschalige teeltbedrijven weleens zouden kunnen beperken. Dit heeft te maken met de investeringen op het gebied van apparatuur. Kephis zegt dat telers systemen moeten installeren voor het schillen en invriezen van hun fruit om aan de exportvoorwaarden te kunnen voldoen. 

China eist dat Keniaanse telers en handelaren het fruit invriezen tot -30 nadat het is geschild en dat het bij -18 graden wordt vervoerd. Dit houdt in dat telers flink zullen moeten investeren in koelfaciliteiten. 

 

Bron: businessdailyafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven