Mandarijnenoogst vroeger van start in de Spaanse provincie Castellon

De hele Clemenule oogst van de Spaanse provincie Castellon is tijdens de kerstcampagne de deur uitgegaan en dat heeft ertoe geleid dat de pluk van de late mandarijnenrassen vroeger is moeten starten om geen tekorten te veroorzaken op de Europese markten. De tweede oogst is zo met tot wel tien dagen naar voren opgeschoven. De mindere volumes en de kleinere concurrentie in Europa liggen aan de basis van deze situatie die voor een verademing zorgt na het bar slechte seizoen 2018/2019.

Om aan de vraag te kunnen voldoen is de pluk van bepaalde late clubmandarijnen vroeger ingezet, zoals Nadorcott of Tango, die normaal gezien in februari, maart of zelfs april worden geoogst.

De situatie is gelijkaardig voor meer conventionele hybride rassen zoals Hernandina of Sando waarvan de oogst meestal niet voor 15 januari begint. Dit seizoen kwam de pluk al eind december op gang.

Exportbedrijven en telersorganisaties zoals Unió de Llauradors en Fepac-Asaja zijn het erover eens dat de huidige mindere volumes van concurrerende derde landen één van de beslissende factoren is voor de positieve evolutie van de citrusafzet van Castellon. Naar verwachting zal deze trend zich ook doorzetten in de tweede fase, die nu al aan de gang is, aangezien Italië, Marokko, Egypte, Tunesië of Griekenland, die dezelfde rassen op hetzelfde tijdstip als Spanje afzetten, ook minder productie hebben. De vooruitzichten voor de tweede fase zijn met andere woorden gunstig, ook voor de telers, die betere prijzen zullen krijgen voor een grotere oogst.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven