Vanaf medio januari Spaanse bio-asperges

HaciendasBio, de belangrijkste producent van biologische groenten en fruit in Spanje en Spaans exportleider van dergelijke producten naar Europa, voornamelijk naar Duitsland, brengt in de maanden januari, februari en maart bio-asperges op de markt. Het bedrijf dat van week 3 tot en met week 18 asperges kan leveren, loopt dus voor op de gebruikelijke oogstperiode van deze groente. In de komende vier en een halve maand is HaciendasBio van plan om 580.000 kilo asperges te telen, waarvan 35% op de Duitse markt terechtkomt, 15% in Frankrijk en de rest verdeeld wordt tussen onder andere Zwitserland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

HaciendasBio bekomt een vervroegde oogst van drie soorten asperges, namelijk groene, witte en paarse, dankzij stevige investeringen in R&D gedurende de afgelopen 5 jaar. Het bedrijf heeft zich vooral gericht op de ontwikkeling van een innovatieve warmtetechnologie op de aspergevelden die het bezit in Extremadura en Almería, waardoor de groente vroeger geoogst kan worden dan normaal.

Het startschot van het aspergeseizoen is deze week gegeven voor de groene asperges, die ook het seizoen in week 18 zullen afsluiten. De witte en de paarse asperges zijn vanaf week 7 tot en met respectievelijk week 18 en 16 op de markt te vinden.

Belangrijkste factoren bij de vervroegde oogst van asperges
Dankzij het onderzoek naar nieuwe aspergerassen en de ontwikkeling van revolutionaire teeltmethoden, die altijd volgens de voorschriften van de biodynamische landbouw gebeuren, slaagt HaciendasBio erin om gedurende 17 weken te oogsten, wat een verlenging inhoudt van het gebruikelijke seizoen. Ook de strategische locatie van de teeltgebieden met hun bijzondere klimatologische en orografische kenmerken dragen daartoe bij. Het bedrijf heeft 54 hectare bestemd voor de teelt van asperges verdeeld over twee percelen in Extremadura (groene, witte en paarse asperges in Rincón de Caya en witte asperges in Cantillana) en op een perceel in Almería (paarse asperges in Pujaire).

De asperges van de HaciendasBio worden gekenmerkt door hun zachte textuur, intense smaak en een zoetheid die boven de gemiddelde waarden ligt. Ze behouden een hoog Brix-gehalte omdat de planten langzaam groeien op het ritme van de natuur. Het moment waarop geoogst wordt, is een delicate zaak. Het bedrijf kiest goed de uren uit waarop de plant het minst aan stress wordt blootgesteld en koelt de asperges onmiddellijk af om uitdroging te voorkomen. Het verwerkt het product dagelijks.

Paarse asperges
HaciendasBio teelt paarse asperges. Het is een product dat een zekere exclusiviteit geniet en zeer gewaardeerd wordt door de fijnproevers. Het heeft een intense, fruitige en veel zoetere smaak dan de witte asperge. Daarbij is de paarse asperge knapperig en kun je hem rauw eten.

Voor meer informatie: www.haciendasbio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven