Freshuelva werkt aan de opening van de Indiase markt voor Spaans zachtfruit

Freshuelva, de Telers- en Exportvereniging voor Aardbeien van de Spaanse provincie Huelva, blijft de opening van nieuwe Aziatische markten nastreven voor het zachtfruit uit Huelva. Na het opstarten van de onderhandelingen voor de export van blauwe bessen naar China, is India nu aan de beurt.

Reeds in oktober 2018 vroeg de vereniging het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA) om samenwerking bij het verkennen van nieuwe markten, zoals India. Ook in het geval van China heeft het verschillende malen steun gekregen van het ministerie om de ondertekening van het protocol in een stroomversnelling te brengen. Freshuelva bereidt momenteel alle nodige documentatie voor dat het zal voorleggen aan het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme om de onderhandelingen over exportprotocollen en akkoorden met India te kunnen opstarten, zo bevestigt Rafael Domínguez, de manager van Freshuelva.

"We weten dat deze procedures erg traag vorderen. Ze zijn dan ook ingewikkeld en er moet een grote hoop documentatie worden verstrekt, maar de mogelijkheden van de Indiase markt zijn enorm, zoals we gezien hebben op het laatste Zachtfruit Congres dat hier in Huelva is gehouden," beklemtoont Domínguez, die over de nodige documentatie hoopt te beschikken in de eerste maanden van 2020.

Het protocol voor de export van blauwe bessen naar China moet nog meerdere bureaucratische procedures doorspartelen. Volgens Domínguez heeft het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme Freshuelva meegedeeld dat dossiers van andere fruitsoorten zoals kersen eerder zijn ingediend en dat de volgorde van presentatie moet worden gerespecteerd. Er zijn ook andere technische criteria die een rol spelen en China onderhandelt maar over één dossier per keer. Domínguez stelt evenwel dat de uiteindelijke beslissing altijd afhangt van de Chinese regering, die prioriteit kan geven aan de invoer van een bepaald product volgens de behoeften van het land.

Hoewel de export naar Aziatische landen slechts 6% van de productie van Freshuelva uitmaakt, is het doel van de vereniging om de bestaande afzetlijnen te verankeren en nieuwe markten te openen in Azië en het Midden-Oosten.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven