Tussen 25 en 30% minder oogst van Navel Late en Lane sinaasappelen in Spanje

"Hopelijk kunnen de markten de hoge prijzen voor mandarijnen betalen"

Het eerste deel van het mandarijnen- en clementineseizoen is praktisch ten einde in de Valenciaanse Gemeenschap. Er is 35 tot 55% minder product ten opzichte van vorig jaar, afhankelijk van het teeltgebied. Het tweede deel van het seizoen is gestart met vrij hoge prijzen. Zal de markt bereid zijn die te betalen?

"We zijn klaar met de Clemenvilla en we beginnen nu de eerste Nadorcott, Tango en Hernandina af te zetten. In vergelijking met de rassen van het eerste deel van het seizoen zijn de hoeveelheden nu wel normaal", zegt Carlos Sancho, directeur van het Valenciaanse bedrijf Madremia. "De prijzen zijn tot nu toe hoog geweest door de lage volumes en de hoge vraag. De weken voor Kerst waren echt waanzin! We hebben veel energie moeten steken in het uitleggen van de situatie aan onze klanten. De zaken compliceren zich altijd wanneer er te veel aanbod is of net te weinig."

Volgens Carlos Sancho is de week na Driekoningen de rust teruggekeerd in de afzet. Het was net als een kater na het feestgedruis, maar naar alle waarschijnlijkheid trekt de vraag deze week weer gewoon aan. Er speelt evenwel nog wat onzekerheid over hoe de markt zich zal gedragen, vooral door de hoge prijzen van de late rassen, die voor het merendeel beschermd zijn.

"De late variëteiten zijn op zich al duurder dan de vroege rassen door de royalty's, maar door het grote tekort aan vroege clementines is er veel gespeculeerd geworden en zijn er echt wel hoge telersprijzen voor de late rassen onderhandeld. Hopelijk reageren de markten positief en betalen ze die prijzen, want het is voor de sector helemaal niet eenvoudig geweest zich te bevoorraden om de klanten ononderbroken te kunnen voorzien."

Madremia teelt en zet voornamelijk citrus en kaki's af. Duitsland, Frankrijk en Italië zijn de belangrijkste Europese markten, maar het bedrijf voert ook steeds meer uit naar overzeese markten.

Tussen 25 en 30% minder Navel Late en Lane sinaasappelen
De oogst van de vroege sinaasappel Navelina heeft ongeveer de gebruikelijke volumes opgebracht, ook al heeft die langer geduurd dan vorig jaar. Binnenkort zullen Navel Late en Navel Lane op de markt worden gebracht, waarvan de oogst volgens Carlos Sancho tussen 25 en 30% is gedaald.

"Met de Navelina hebben we een stabiele markt gehad, maar de prijs van de Navels is al drie keer hoger dan vorig jaar door de lagere volumes. Het zal er op aankomen onze klanten goed uit te leggen wat de reden is voor dit prijsverschil", besluit Carlos Sancho.

Voor meer informatie:
Carlos Sancho
Madremia
Camí les Moles S/N
46650 Canals (Valencia) - Spanje
Tel: +34 96 224 11 76
Mobiel: +34 687891249
madremia@madremia.es
www.madremia.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven